Dinsdag 28.09.21 | 13.39 uur

Sporen uit het verleden nu ook zichtbaar en tastbaar aanwezig!

Wethouder Gerrit Knol onthult brugmonument Van Nahuysbrug in Hasselt

Wethouder Gerrit Knol onthult brugmonument Van Nahuysbrug

Wethouder Gerrit Knol onthult brugmonument Van Nahuysbrug© DKN | RDV

Ter herinnering aan de Van Nahuysbrug (1896-1972) in Hasselt heeft wethouder Gerrit Knol van Zwartewaterland op donderdag 9 september 2021 het Brugmonument nabij de (nieuwe) Veerpoort, naast IJssalon Talamini onthuld. Het Brugmonument is een zogenaamde console (Merkteken A10-7, red.) dat vorig jaar vanuit Het Zwarte Water door magneetvissers werd opgevist. "Een bijzonder item, afkomstig van het draaibare deel van de brug, waar zich ook de tandkrans bevond', aldus John Assink van Stichting Archeologie Zwartewaterland. Het monument is een 'console' dat in mei 1945, met het opblazen van de Van Nahuysbrug door terugtrekkende Duitse troepen, in het water belandde.

Het Brugmonument Van Nahuysbrug
Het monument is naast de trap voorzien van een gedenkplaat met een korte beschrijving van deze belangrijke landverbinding met het Noorden. Tevens zijn de oorlogshandelingen uit de Tweede Wereldoorlog en een gevonden railspijker (vanuit de stoomtramverbinding Blokzijl-Zwolle) beschreven op de gedenkplaat.

John Assink (Stichting Archeologie Zwartewaterland), Wethouder Gerrit Knol

John Assink (Stichting Archeologie Zwartewaterland), Wethouder Gerrit Knol© DKN | RDV


Van Nahuysbrug Hasselt
De Van Nahuysbrug in Hasselt was van 1896 tot 1972 ook een belangrijke schakel in de stoomtramverbinding Zwolle-Blokzijl (1914-1934). Door betere wegverbindingen werd de stoomtram langzaam vervangen dor bussen van vervoersmaatschappij De Noordwesthoek. De Van Nahuysbrug werd in 1972 vervangen door de huidige brug over Het Zwarte Water.

Het monument is op initiatief van de Stichting Archeologie Zwartewaterland in samenwerking met Historische Vereniging Hasselt. De totstandkoming van het Brugmonument vergde veel tijd en aandacht.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 09.09.21 | 16.38 UUR


advertentie

Vandaag:
15° | 8°
Meer weer...
Morgen:
15° | 6°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.35366 s