Vrijdag 24.03.23 | 10.40 uur

Dinsdag 15 februari 2022 in Sluuspoort Zwartsluis

Natuurfotograaf Martijn de Jonge over zijn liefde voor ‘de vliegende deur'

Nu alle seinen weer op groen staan slaat cultureel centrum Sluuspoort in Zwartsluis de vleugels ook weer uit. Bijna letterlijk want één van de eerste activiteiten binnen de poorten van het centrum aan de Handelskade is een avond met ‘natuurfotograaf Martijn de Jonge. Centraal deze avond staat de ‘vliegende deur’ oftewel de zeearend.

De Jonge komt op dinsdag 15 februari 2022 naar Sluuspoort om daar een (foto)lezing te verzorgen over deze imposante vogel. De avond begint om 19:30 uur, de zaal is open vanaf 19:00 uur. De entreeprijs bedraagt €9.00 (incl. kopje koffie of thee). Reserveren vooraf is noodzakelijk in verband met de geldende coronamaatregelen. Reserveren is tot en met vrijdag 11 februari mogelijk aan de balie van Sluuspoort, telefonisch via 038-3866555 of via info@sluuspoort.nl

Martijn de Jonge kent de omgeving van Zwartsluis erg goed. Niet op de laatste plaats omdat hij erg geïnteresseerd is in de zeearend. Een inmiddels bekende verschijning in de omgeving van Zwartsluis, want dit prachtige dier heeft al enkele jaren domicilie gekozen op het Vogeleiland in het Zwarte Meer. Over de zeearend heeft De Jonge een prachtig boek geschreven. De Jonge gaat op de avond van 15 februari onder meer in op hoe dit boek tot stand is gekomen.

In 2006 had natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland de primeur van het land met broedende Europese zeearenden. Dat was in geen eeuwen meer gebeurd. Sindsdien rukt het dier ook als broedvogel op: inmiddels zijn er 25 paartjes die nesten kunnen vormen en 50 ‘losvliegende’ zeearenden.De roofvogel is met afstand de grootste vogel van ons land: de vleugels kunnen een spanwijdte halen van twee meter halen.

Martijn de Jonge (1957), belandde na een studie Maatschappelijk Werk via de nieuwsfotografie in de natuurwereld. In 1984 won hij de 1e prijs bij de Zilveren Camera voor een foto van parende futen in de Amsterdamse Weteringschans, verschillende prijzen volgden. Zo stond zijn lammergieroog in 2002 op het Jaarboek van de Zilveren Camera terwijl hij in 2008 onderscheiden werd bij de Wildlife Photographer of theYear.In 2004 was hij de eerste organisator van zeearend-reizen naar de Poolse Oderdelta. Tegenwoordig is de Jonge fotoconsultant, organiseert hij fotoreizen/workshops, geeft lezingen en publiceert hij over roofvogels, walvissen en natuurfotografie.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 09.02.22 | 15.59 UUR
Vandaag:
11° | 3°
Meer weer...
Morgen:
9° | 3°advertentie
AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.17658 s