Maandag 04.07.22 | 12.08 uur

Waterschap creŽert zoveel mogelijk waterbuffers in de regio

WDODelta: Droogte neemt toe, meer vraag naar water

Droogte neemt toe, meer vraag naar water

Droogte neemt toe, meer vraag naar water© WDODelta

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) ziet het neerslagtekort al vroeg in het seizoen toenemen. Hierdoor dalen de grondwaterstanden. Het waterschap voert water aan uit de IJssel, de Vecht en het IJsselmeer en heeft de waterpeilen op maximaal gezet. Momenteel wordt zoveel mogelijk water in het gebied vastgehouden om een buffer te creŽren. Voor een goede wateraanvoer worden watergangen extra gemaaid waar nodig.

Grondwaterstanden normaal tot te laag
Na de grote hoeveelheid neerslag eind februari en de regen van begin april bevond het grondwater zich op een zeer hoog niveau. Op dit moment staat het grondwater nog normaal tot (te) laag voor de tijd van het jaar. Hier zijn regionaal en lokaal verschillen te zien, afhankelijk van de ligging. De verwachting is dat de grondwaterpeilen de komende tijd verder dalen. Al met al ziet WDODelta dat het werkgebied droger wordt en de behoefte aan water voor landbouw en natuur toenemen.

Peilbeheer
Door gebrek aan regen en de verhoogde buitentemperatuur blijft de verdamping van water oplopen. Met een verwachting zonder noemenswaardige neerslag en stijgende temperaturen vertaalt zich dat naar een droger wordende situatie. Af en toe ligt er neerslag in het verschiet, al is het afwachten waar en hoeveel regen er precies valt. Deze regen geeft korte en plaatselijke verlichting, maar doorbreekt niet de droger wordende trend. De komende tijd houdt WDODelta goed in de gaten waar het tegen de grens van het aanvoeren van voldoende water aanloopt of waar het handhaven van de maximale waterpeilen problematisch kan worden.

Het waterschap houdt de grond- en oppervlaktewaterstanden ťn de weersverwachtingen goed in de gaten, zodat het kan anticiperen op de actuele weersomstandigheden.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 18.05.22 | 15.19 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 12°
Meer weer...
Morgen:
22° | 12°


AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.17333 s