Maandag 04.07.22 | 10.12 uur

Bestuur HJLZ brengt bezoek aan Joods Historisch Museum

Zwartewaterlanders onder indruk van Joodse historie in Amsterdam

Ze waren zaterdag 18 juni 2022 onder indruk van de (oorlogs)historie van de Joden in Amsterdam, het bestuur van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland (HJLZ). De hoofdstad van Nederland was dit keer uitgekozen voor het jaarlijkse uitstapje van het bestuur. Andres Post uit Genemuiden trad op als gids en loodste het gezelschap met uitgebreide informatie onder andere door de Rivierenbuurt.

In de jaren dertig van de vorige eeuw ontstond in deze buurt een grote Joodse gemeenschap (13.000). Veel van de Joden waren gevlucht uit Nazi-Duitsland om in Amsterdam een veilig heenkomen te zoeken. Onder hen bevond zich de familie Frank die een huis bewoonde aan het Merwedeplein. De wereldberoemde dagboekschrijfster Anne en haar zus Margot hebben hier vanaf begin jaren dertig gewoond tot het moment waarop zij met hun ouders moesten onderduiken in ‘Het Achterhuis’ aan de Prinsengracht.

Het gezelschap uit Zwartewaterland maakte een wandeling door de Rivierenbuurt en bleef op verscheidene locaties even stilstaan om door Post te worden bijgepraat over de historie en wederwaardigheden die zich hier voor en in de oorlog hebben afgespeeld. Dat was onder meer bij de woning van Anne Frank, maar ook de huizen waar vriendinnen van Anne en helpers van de onderduikers in de oorlogsjaren hebben gewoond. Een daarvan was Miep Gies, de uit Wenen afkomstige verzetsstrijder, die ervoor heeft gezorgd dat het dagboek Anne bewaard is gebleven. In de Rivierenbuurt is een plantsoen, tegenover het huis van Miep Gies, naar haar vernoemd.

Ook stond het gezelschap stil op een andere historische plek in de Rivierenbuurt, het Victorieplein. In de oorlog was dit het Daniël Willinkplein. Het was een van de plaatsen waar de Joden, na een razzia, werden verzameld om te worden afgevoerd naar kamp Westerbork en die vervolgens op transport werden gezet naar de vernietigingskampen in het oosten van Europa. De Zwartewaterlanders brachten zaterdag ook een bezoek aan het Joods Historisch Museum en aan het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. Het herdenkingsmonument bevat alle namen (102.000) van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 21.06.22 | 08.54 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 12°
Meer weer...
Morgen:
22° | 12°


AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.16649 s