Dinsdag 27.09.22 | 15.30 uur

Evenement beproefde mix van Eikoerei en Genemusiment

'Genemuiden Kamerbreed' op 17 september 2022

Het culturele evenement 'Genemuiden Kamerbreed', van muziek tot dans en beeldende kunst tot erfgoed, vindt plaats op zaterdag 17 september 2022. Het festijn bestaat uit een beproefde mix van Eikoerei en Genemusiment. Organisatie is in vertrouwde handen van Stichting Cultuur en Educatie Genemuiden (SCEG).

'De naam Genemuiden Kamerbreed vindt zijn herkomst logischerwijs vanuit de rijke Genemuider geschiedenis omtrent de tapijtindustrie. Maar ook Genemuiden breed, we willen zorgen voor verbinding. En breed in de samenleving, dan moet je denken aan sport, cultuur, amusement en muziek voor jong en oud.' Dat meldt de organisatie in een persbericht.

De dag begint om 10.30 uur met de grote taarten-parade, waarin de Genemuider taartenbakkers met hun baksel in een stoet over het Havenplein richting de tent trekken. Als kers op de taart, zal Genemuiden Kamerbreed voorafgaand officieel worden geopend door Burgemeester Eddy Bilder.

Na de parade, gaat op het Havenplein aansluitend ‘Mijn puntje puntje puntje is de beste’ van start. Een zeskamp, waar teams bestaande uit één volwassene en één kind (tussen de 6 en 12 jaar) strijden om de ultieme beloning: een luchtballonvaart die diezelfde dag nog zal plaatsvinden. Het Havenplein is de gehele dag het epicentrum van Genemuiden Kamerbreed. Naast de hierboven genoemde activiteiten, is er twaalf meter hoge klimmuur aanwezig en is er een gedeelte van het plein omgetoverd tot middeleeuws dorp. Van Dijk Brasserie bestiert het horecagedeelte op het plein, zodat er ook aan de inwendige mens gedacht kan worden. De marktkramen rondom het Havenplein, zullen worden gevuld met streekproducten. Zoals bijvoorbeeld de grillworst van de familie van Boxum, een project wat tot stand is gekomen in samenwerking met de IJsseldelta.

Liefhebbers van archeologie vangen tijdens Genemuiden Kamerbreed geen bot. Of uiteindelijk misschien wel, want het Historisch Centrum Genemuiden gaat bijzondere voorwerpen die naar boven zijn gekomen tijdens de baggerwerkzaamheden in de binnenhaven tentoonstellen. In de Meente zullen nostalgische films over Genemuiden worden afgespeeld én kun je schoonschrijven vanaf oude schoolbanken. Deze zaterdag zal het Tapijtmuseum ook geopend zijn voor een bezoekje.

Op een dag als deze, mag ‘t Olde Staduus natuurlijk niet ontbreken. Gedurende de hele dag zullen er hier oude films over Genemuiden worden getoond. Houd verder je Smartphone bij de hand, want wethouder Harry Rietman gaat via de app Kahoot! quizvragen over de Genemuider geschiedenis op je afvuren. Buikspieren kweken van het lachen? De sketches van Wim en Gera gaan hier ongetwijfeld voor zorgen. Het komische optreden is gewoon lekker in’t plat, dus de bezoekers van buut’n Gaellemuun kun doar hun Gaellemunigers een bietien bi-j-spiekern. Naast dit cabaret in dialect, zullen gedurende de rest van de dag de mannen van Lösse Eindties en dichteres Ria Westerhuis voor een Nedersaksische noot zorgen.

Vanaf ‘t Olde Staduus is de haven van de Genemuider Kamerbreed activiteiten nog lang niet in zicht. Of juist wel, want in én rond de Genemuider binnenhaven is er ook van alles te beleven. Voormalig turfschip ‘De Vijf Gebroeders’ zal te zien zijn, evenals de compleet gerestaureerde salonboot van de familie Mateboer. De kinderen kunnen ravotten tijdens de waterspelen. Op dat moment zitten de rooktonnen van de paling- en zalmrokers al dik in de overuren. De traditioneel goed bezochte (en uitverkochte) visrokers starten vroeg in de ochtend met hun smakelijke visbereiding.

De muziekliefhebber komt deze dag ook aan zijn trekken. In het hofje bij Gijs van Dalfsen zullen met Uncle John, Younger Days en Wim, Sander, Reinier & Wout artiesten van Gaellemuniger bodem te horen zijn. Om 17.00 uur is er in de Hervormde Kerk een optreden van Sela. Ook het muzikale avondprogramma op het Havenplein is niet mis, vanaf 18.00 uur kun je daar genieten van de jeugddrumband van het Hasselts Fanfare, Lösse Eindties en Ed Struijlaart. Klapper van de avond is Scrum, we zijn er erg trots op dat we deze fantastische ‘powerfolk’ band met hun kenmerkende muzikale Schotse en Ierse invloeden hebben we te strikken als afsluiter van Genemuiden Kamerbreed.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 17.08.22 | 19.21 UUR


advertentie

Vandaag:
10° | 4°
Meer weer...
Morgen:
11° | 4°


POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.19348 s