Dinsdag 27.09.22 | 15.30 uur

WDODelta: Grenzen waterverbruik bereikt

Onttrekkingsverbod oppervlaktewater in wateraanvoergebieden

Waar zijn nu onttrekkingsverboden?

Waar zijn nu onttrekkingsverboden?© WDODelta

Vanwege de aanhoudende droogte stelt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) met ingang van maandag 22 augustus 2022, vanaf 17.00 uur een verbod in op het onttrekken van oppervlaktewater in de wateraanvoergebieden Twentekanalen en Staphorst-Nieuwleusen.

Het waterschap ziet dat de wateraanvoer in deze gebieden afneemt, dat het water snel verdampt en dat het steeds lastiger wordt om overal voldoende water te krijgen. Daarom geldt voor deze gebieden het onttrekkingsverbod.

Verbod op onttrekken van oppervlaktewater
Voor de gebieden, weergegeven op deze kaart, betekent dat hier geen water uit sloten, weteringen en kanalen mag worden onttrokken voor gras en mais (inclusief sportvelden) en akkerbouwgewassen. Oppervlaktewater mag daar alleen nog gebruikt worden als drinkwater voor vee, of om bijvoorbeeld een brand te blussen.

Voorbereiding verdere maatregelen
Op verschillende locaties in ons werkgebied staat de beschikbaarheid van water onder druk. Bij aanhoudende droogte, bereidt WDODelta waar nodig ook voor deze delen van het werkgebied maatregelen voor. Het waterschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Grenzen waterverbruik bereikt
“Het instellen van dit onttrekkingsverbod geeft aan dat de grenzen van de wateraanvoer helaas bereikt zijn. Door zorgvuldig het beschikbare water in ons gebied te verdelen, proberen we zoveel mogelijk verdere daling van waterpeilen te voorkomen en de meest urgente functies te kunnen blijven bedienen. Als waterschap hebben we de afgelopen periode zo lang mogelijk de waterpeilen op maximaal gezet. En daar waar het de afgelopen weken kon, nog hoger. Maar omdat de droogte aanhoudt zijn deze aanvullende maatregelen helaas nodig. Daarvoor vragen we de medewerking van alle watergebruikers zoals agrariërs, kwekers en recreatie in ons werkgebied”, aldus waarnemend dijkgraaf Hans Pereboom.

Meer informatie
Op de website van het waterschap, via: www.wdodelta.nl/onttrekkingsverbod, is een interactieve kaart raad te plegen en staat meer informatie over de gebieden waarop het verbod betrekking heeft.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 22.08.22 | 16.06 UUR
Vandaag:
10° | 4°
Meer weer...
Morgen:
11° | 4°


POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.18639 s