Woensdag 07.12.22 | 12.30 uur

Succesvolle campagne #Terugwinnaars krijgt een vervolg

ROVA en Zwartewaterland gaan opnieuw gft-containers controleren

De tweede fase van de publiekscampagne #Terugwinnaars gaat komende week van start. Dan controleren ROVA en Gemeente Zwartewaterland opnieuw of de gft-containers geen vervuiling zoals luiers en plastic bevatten. “De campagne van dit voorjaar was een groot succes: we zien steeds minder vervuiling in de containers. Een prachtig resultaat voor het milieu en voor onze portemonnee”, vertelt wethouder Harrie Rietman.

ROVA onderzoekt regelmatig de afvalstromen uit Zwartewaterland. Daaruit blijkt dat niet alle inwoners hun afval in de juiste container stoppen. Vaak gebeurt dat uit onwetendheid. Daarom lanceerden ROVA en de gemeente dit voorjaar de campagne #Terugwinnaars. Inwoners ontvingen een folder met een duidelijke uitleg wat in de containers voor gft (groente-, tuin- en fruitafval) en pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) moet en wat restafval is. Ook advertenties en social media berichten maken onderdeel uit van de campagne.

Slecht scheiden kost geld
Gemeente Zwartewaterland vindt goed scheiden van afval om twee redenen belangrijk, legt Rietman uit. “Als er afval in een container zit dat daarin niet thuishoort, moet soms een hele partij worden afgekeurd. Dan wordt dat afval verbrand. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Verbranden van afval kost de gemeente namelijk geld. En als de gemeente extra kosten maakt, gaat de afvalstoffenheffing omhoog.”

Veel minder vervuiling
Rietman is daarom blij met de resultaten in het voorjaar. Na de publiciteit gingen ‘voorlopers’ mee met de gft-inzameling. Die controleerden de containers. Als daarin vervuiling zat, informeerden ze bewoners daarover. Die konden de opgeschoonde containers later opnieuw aanbieden tijdens een extra ophaalronde. Zo voorkwamen ze een boete. Uiteindelijk bleek dat de campagne zijn doel bereikte: bij de controlerondes stuitte ROVA op steeds minder vervuiling in de containers uit Zwartewaterland. Opvallend is dat de vervuiling vooral uit plastic zakken en luiers bestaat en andere producten die eigenlijk bij het restafval horen.

Vervolg campagne
ROVA zag in een aantal gecontroleerde straten het aantal goed gescheiden containers zelfs stijgen van 50 naar 91 procent. De aankomende tijd brengen ROVA en gemeente Zwartewaterland het belang van goed scheiden opnieuw onder de aandacht. Ook gaan de voorlopers weer op pad. Met als doel de ingezette trend voort te zetten. #Terugwinnaars laat ook zien wat er met goed gescheiden grondstoffen gebeurt. Gft wordt bijvoorbeeld verwerkt tot duurzame producten zoals groen gas en compost. Ingezamelde pmd is geschikt voor de productie van bankjes en bloembakken.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 25.08.22 | 15.10 UUR
Vandaag:
1° | 0°
Meer weer...
Morgen:
0° | -2°


AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.18753 s