Woensdag 07.12.22 | 12.30 uur

Bijzondere avond in Sluuspoort Zwartsluis

Kom alles te weten over de 'geheimen' van de Staphorster klederdracht

De Staphorster klederdracht in Sluuspoort

De Staphorster klederdracht in Sluuspoort© DKN | HS

Altijd al eens wat meer willen weten over onze buurgemeente Staphorst? En meer specifiek over de Staphorster klederdracht, de geschiedenis ervan en alle specifieke kenmerken. Dan ben je dinsdag 6 september op het juiste adres in Sluuspoort. Grietje Akkerman uit Staphorst weet veel, zo niet alles, over dit onderwerp en komt er die avond over vertellen.

De avond begint om 20:00 uur, Sluuspoort is open vanaf 19:30 uur. De entree bedraagt 9,00 euro inclusief een kopje koffie of thee.

Grietje Akkerman is geboren en getogen in Staphorst. Zij was zes weken oud toen ze de klederdracht aan kreeg. Tot 2003 heeft ze het dagelijks gedragen, nu alleen nog op zondag naar de kerk. Als geen ander kent zij de klederdracht, alle verschillende uitingen ervan en vooral de vele tradities die er bij horen. Zij kan en mag er graag over vertellen en doet dat op boeiende wijze.

Zo komt de kleding vanaf de geboorte in haar verhaal aan bod. Waaraan kun je in de kleding zien of de baby een jongen of een meisje is? Meer bekend is de rouwdracht. Minder bekend is dat de klederdracht ook verschillende fases van rouw kent.

Grietje Akkerman vertelt niet alleen, zij laat het ook zien. Zij wisselt van haar daagse kleding omkleden naar de kerkkleding en legt uit wat daar allemaal bij komt kijken. En als de tijd het toelaat zal zij de belangstellenden ook nog een extra aangename avond bezorgen door anekdotes in de streektaal te vertellen.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 29.08.22 | 10.05 UUR
Vandaag:
1° | 0°
Meer weer...
Morgen:
0° | -2°


AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.18913 s