Maandag 05.12.22 | 13.25 uur

Gemeente houdt inloopbijeenkomst over crisisnoodopvang

Zwartewaterland gaat tijdelijk crisisnoodopvang aan asielzoekers aanbieden

Zwartewaterland gaat vanaf vrijdag 30 september 2022 tijdelijk crisisnoodopvang verzorgen voor asielzoekers. Daarmee helpt de gemeente bij de ontlasting van het aanmeldcentrum in Ter Apel. De asielzoekers verblijven tot en met 22 november op een schip dat aanmeert in de Industriehaven in Genemuiden. Op dit moment ligt het schip met asielzoekers nog in de Prinses Margriethaven in Zwolle.

De Rijksoverheid heeft Veiligheidsregio’s de opdracht gegeven om crisisnoodopvang aan te bieden. De gemeenten in de regio IJsselland hebben afgesproken dat iedere gemeente zijn bijdrage levert. De afgelopen weken hebben verschillende gemeenten gezorgd voor crisisnoodopvang.

Ook Zwartewaterland geeft gehoor aan de oproep van de Veiligheidsregio IJsselland. "Iedereen ziet wat er gebeurt bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De nood is hoog. We moeten samen onze schouders onder dit probleem zetten. Elke gemeente in de regio IJsselland moet daarom zijn steentje bijdragen", vertelt burgemeester Eddy Bilder. "Als Zwartewaterland doen we dat door de tijdelijke opvang van asielzoekers op een grote boot in de Industriehaven in Genemuiden. Met het oog op de omvang van dit schip, de beschikbaarheid van de ligplaats en de uitgangspunten die de Veiligheidsregio heeft gesteld, is dit de meest geschikte plek om op een verantwoorde manier invulling te geven aan de crisisnoodopvang in onze gemeente."

Gastvrijheid
Bilder: "Wij zorgen op dit moment ook nog steeds voor de noodopvang van inwoners uit Oekraïne. Op deze locaties in Genemuiden en Hasselt zijn de vluchtelingen door de inzet van de hele samenleving hartelijk ontvangen. We hopen dat ook de asielzoekers tijdens hun korte verblijf in Zwartewaterland kennis kunnen maken met de gastvrijheid van onze inwoners."

De gemeente heeft daarom een speciaal mailadres beschikbaar gesteld: opvang@zwartewaterland.nl. "Onze inwoners kunnen hier hun vragen over de crisisnoodopvang naar toe sturen", vertelt de burgemeester. "Maar ik wil ook vooral oproepen om ons op dit adres goede ideeën voor de dagbesteding toe te sturen om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Voor de bewoners op de boot en voor onze inwoners."

Positieve ervaringen
Voor de opvang stelt de Veiligheídsregio IJsselland het schip 'MS Thurgau Saxonia' beschikbaar. Op het schip is plek voor maximaal 85 mensen. Dit schip wordt op dit moment door de gemeente Zwolle gebruikt voor crisisnoodopvang. Met het schip komen ook de bewoners mee vanuit Zwolle naar Genemuiden. Deze bewoners zijn al een aantal weken samen. Bilder: “De asielzoekers die wij tijdelijk opvangen zijn dus al bekend bij ons. En zij zijn bekend met de huisregels die gelden op en rond de boot. Tot dusver zijn de ervaringen met deze opvang in Zwolle positief.”

De Veiligheidsregio IJsselland zorgt voor een locatiemanager, schoonmaak, maaltijden en voor beveiliging op de boot. Voor inwoners is de locatiemanager het eerste aanspreekpunt in het geval van bijvoorbeeld overlast.

Tijdelijke opvang
Burgemeester Bilder benadrukt dat het gaat om tijdelijke opvang. “Het schip is voor Zwartewaterland de beste oplossing om bij te dragen aan de verplichting om crisisnoodopvang te organiseren. Het schip blijft tot en met 22 november 2022 in Genemuiden liggen en vertrekt daarna uit onze gemeente. Met de Veiligheidsregio hebben we hier strikte afspraken over gemaakt.”

Op maandag 12 september houdt de gemeente Zwartewaterland tussen 20.00 en 21.30 uur in ’t Olde Staduus in Genemuiden een inloopbijeenkomst over de crisisnoodopvang.

Meer informatie over de crisisnoodopvang staat op www.zwartewaterland.nl/crisisnoodopvang

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 09.09.22 | 09.12 UUR
Vandaag:
5° | 0°
Meer weer...
Morgen:
3° | 0°


AGENDA
  • Maandag 05.12.22
  • Dinsdag 06.12.22
  • Woensdag 07.12.22
  • Donderdag 08.12.22
  • Vrijdag 09.12.22
  • Zaterdag 10.12.22
  • Zondag 11.12.22
  • Volledige agenda...

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.22272 s