Donderdag 23.03.23 | 22.43 uur

Werkgroep vanaf volgende maand gehuisvest aan Rosmolenstraat 4

Archeologische werkgroep verhuist naar bijzondere locatie in Hasselt

Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland (SAWZ) heeft een nieuw onderkomen. Met ingang van 1 oktober 2022 is de werkgroep gehuisvest in de Rosmolenstraat 4 in Hasselt. “In ons nieuwe onderkomen hopen we straks een mooie aanvulling te kunnen leveren aan de geschiedenis van onze gemeente en die van Hasselt in het bijzonder”, aldus voorzitter John Assink.

De SAWZ is op dit moment nog gehuisvest in De Trekschuit in Hasselt. Vanwege de herontwikkeling van deze locatie is de stichting op zoek gegaan naar een nieuw onderkomen. Met hulp van ontwikkelaar Rudolf Wardenburg is de nieuwe plek nu gevonden aan de Rosmolenstraat 4.

Voorzitter John Assink is blij met de nieuwe plek. “Het pand is voor onze werkgroep uitermate geschikt omdat deze midden in het centrum ligt en ook nog eens aan de toeristische Bedevaartroute door Hasselt. Een bijzondere locatie dus”, stelt Assink tevreden. “Hiermee maken we het nog makkelijker voor inwoners van Hasselt om bij onze ArcheoHotspot binnen te lopen.”

Nieuwe mogelijkheden
De nieuwe ruimte biedt ook nieuwe mogelijkheden. “Het pand biedt bijvoorbeeld voldoende ruimte om straks tentoonstellingen in te richten“, vertelt Assink. “We denken hierbij niet alleen aan exposities rondom archeologie, maar ook van bijvoorbeeld de scheepsbouwgeschiedenis en de vele toeleveranciers hiervan in Zwartewaterland.”

De komende maanden gaat de SAWZ aan de slag met het inrichten van het nieuwe onderkomen. Daarbij wordt het pand ook geschikt gemaakt voor mindervaliden. Assink: “Eén van de plannen is dat we hier samen met de gemeente het schoolklasje van ‘Van der Hulst’ een permanente plek geven. Van de baggerbedrijven Boltje en Prins van Wijngaarden komt een archief met gegevens over materieel en personeel.”

Steun van het bedrijfsleven
Om de plannen te realiseren hoopt de stichting op de nodige subsidies en steun uit het bedrijfsleven. “En dan met name de bedrijven die hun wortels hebben in de scheepsbouw”, aldus Assink. “Vanuit de bevolking hopen we verder op hulp, zoals voorwerpen, beeldmateriaal en verhalen.”. Inmiddels zijn er al positieve contacten met Koraal Vastgoed over het meenemen van bruikbaar materiaal uit De Trekschuit.

Op vrijdag 16 september ondertekent de stichting het nieuwe huurcontract met ontwikkelaar Rudolf Wardenburg.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 14.09.22 | 11.03 UUR


advertentie

Vandaag:
11° | 3°
Meer weer...
Morgen:
9° | 3°advertentie
AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.221 s