Woensdag 07.12.22 | 12.30 uur

Lezing 8 oktober 2022 in Tapijtmuseum

Het bijzondere leven van Walter Schneider in Genemuiden

Johan van der Veen, historicus uit Deventer, komt op zaterdag 8 oktober 2022 naar het Tapijtmuseum in Genemuiden. Hij vertelt over het bijzondere leven van Walter Schneider.

Walter Schneider was getrouwd met Margje Bekendam uit Genemuiden, hijzelf was geboren in 1879 in Remscheid (Duitsland). Het echtpaar kreeg dertien kinderen waarvan er drie op jonge leeftijd overleden zijn. Hun oudste dochter Aline en hun achtste kind Trijntje zijn opgegroeid in Genemuiden en trouwden met mannen uit Genemuiden: Aline met Jan Bekendam en Trijntje met Harm van der Haar.

Walter Schneider werkte in de ijzergieterij van Nering Bögel in Deventer en was een vooraanstaand lid van de Landelijke Federatie van Metaalbewerkers. Hij was voorzitter van de plaatselijke afdeling van de federatie. In december 1913 werd hij na een arbeidsconflict ontslagen. Al was Walter ontslagen, hij bleef voorzitter van de metaalbewerkersfederatie in Deventer. In die hoedanigheid zette hij zich vol overtuiging in voor de arbeiders.

In 1926 kreeg Walter te horen dat hij en zijn gehele gezin hun Duitse nationaliteit hadden verloren. Ze waren staatloos geworden. Walter overleed in 1958 in Deventer als staatloze vreemdeling. Johan van der Veen gaat in zijn verhaal over Walter Schneider uitvoerig in op bovenstaande en andere gebeurtenissen.

Een groot aantal familieleden van Walter en Margje Schneider heeft zich al gemeld voor de bijeenkomst, geïnteresseerde niet-familieleden zijn ook van harte welkom.

De organisatoren zouden graag op tijd willen weten op hoeveel personen er gerekend moet worden en daarom worden familieleden en anderen gevraagd om zich z.s.m. op te geven bij: Corien van der Wetering-van der Haar of Helen van der Haar, per e-mail: schneiderreunie@gmail.com

De bijeenkomst is van 14.30 uur (inloop) tot ongeveer 18.00 uur. De kosten voor deelname zijn € 10,- per persoon, inclusief koffie/thee met Genemuider brok, frisdrank, borrel en hapjes. Dit bedrag kan contant of met pin betaald worden op 8 oktober in het Tapijtmuseum.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 28.09.22 | 09.53 UUR


advertentie

Vandaag:
1° | 0°
Meer weer...
Morgen:
0° | -2°


AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.19998 s