Woensdag 07.12.22 | 12.30 uur

Lezing over ridders die bij Zwartewatersklooster begraven liggen

Rijksarchivaris voor lezing naar de Veldschuur

Op initiatief van de Stichting Erfgoed Zwartewatersklooster houdt dr. Kaj van Vliet, rijksarchivaris in Utrecht, op donderdagavond 6 oktober een lezing over de ridders die bij het Zwartewatersklooster zijn begraven. 'Hij heeft daar vorig jaar een deskundig en gedetailleerd artikel over geschreven.' Dat meldt de Stichting Erfgoed Zwartewatersklooster.

De bijeenkomst is in de Veldschuur, Wijkweg 2 Rouveen: inloop vanaf 19.30 uur en start lezing 20.00 uur.

Op 28 juli 1227 werd in het veenmoeras bij Coevorden geschiedenis geschreven. De bisschop van Utrecht met zijn ridderleger werd daar in de pan gehakt door Drentse boeren onder aanvoering van Rudolf van Coevorden. De bisschop en zijn broer en honderden ridders vonden die dag de dood in het moeras. Deze veldslag zou het begin worden van een jarenlange strijd waarbij duizenden slachtoffers vielen.

Kaj van Vliet, archivaris bij Het Utrechts Archief, deed onlangs nieuw onderzoek naar de herkomst van al die ridders. Een groot aantal van hen werd begraven bij het klooster dat een paar jaar later ter nagedachtenis aan alle gesneuvelden door de bisschop werd gesticht op de oever van het Zwarte Water. Wie lagen er allemaal op deze dertiende-eeuwse oorlogsbegraafplaats? Een lijst met namen die uit de vijftiende eeuw is overgeleverd biedt hiervoor verrassende aanknopingspunten

De toegangsprijs voor het bijwonen van de lezing is 10 euro p.p. incl. koffie/thee met koek. Aanmelding kan via de website van De Veldschuur: www.veldschuur.net/agenda of via 06 4552 9180.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 26.09.22 | 09.41 UUR


advertentie

Vandaag:
1° | 0°
Meer weer...
Morgen:
0° | -2°


AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.19917 s