Woensdag 07.12.22 | 12.30 uur

Week van de Toegankelijkheid ‘Gewoon Welkom'

Wethouders testen met rolstoel toegankelijkheid van de openbare ruimte

Ervaringsparcours tijdens Week van de Toegankelijkheid

Ervaringsparcours tijdens Week van de Toegankelijkheid© Gemeente Zwartewaterland

Wethouders Maarten Slingerland en Jan van der Poel legden maandag 3 oktobe 2022 in Zwartsluis een ervaringsparcours af met rolstoelen. Ondertussen inventariseerde een medewerker van de gemeente obstakels. Hiervoor wordt later een plan van aanpak gemaakt om de openbare ruimte beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. De actie vond plaats op de eerste dag van de Week van de Toegankelijkheid. De route ging van de Schans naar het centrum. Onderweg kwamen de wethouders verschillende obstakels tegen. “Het is echt verhelderend om zelf te ervaren hoe het is om je buiten met een rolstoel te begeven”, zegt Maarten Slingerland.

“Kleine dingen kunnen al een obstakel zijn. En obstakels kunnen een belemmering zijn en ertoe leiden dat mensen zich onzeker voelen en thuis blijven.”

Positieve Gezondheid
Dat is juist wat we niet willen, vult wethouder Jan van der Poel aan. “De gemeente streeft naar Positieve Gezondheid voor alle inwoners. Dat betekent ook dat iedereen naar vermogen moet kunnen meedoen aan onze samenleving. En dat betekent weer dat we letterlijk en figuurlijk drempels willen wegnemen. Dit ervaringsparcours maakt dit nog maar eens duidelijk.”

“Het maakt ons ook nog meer bewust hoe belangrijk het is om structureel het gesprek te blijven voeren met verschillende groepen inwoners. En hoe belangrijk het is om hen tijdig te betrekken bij nieuwe gemeentelijke plannen”, gaat Slingerland verder. “Niet alleen bij plannen voor verkeer en openbare ruimte, maar ook op andere terreinen.”

Gewoon Welkom
Zwartewaterland toegankelijk houden is niet alleen een verantwoordelijkheid van de gemeente, maar van alle inwoners, vindt Van der Poel. “Het gaat ook om de houding van ons allen. Dat we rekening houden met elkaar. Bijvoorbeeld in het verkeer of in een drukke winkel. We willen dat iedereen zich welkom voelt. Daarom is het thema van deze Week van de Toegankelijkheid ‘Gewoon Welkom’. Dit vraagt dus iets van ons allemaal.”

Bij het ervaringsparcours waren verschillende partijen aanwezig: betrokken inwoners uit Zwartsluis, de Adviesraad Sociaal Domein, een vertegenwoordiging van de Schans, de Werkgroep Inclusie en gemeentemedewerkers van het sociaal domein en openbare ruimte en de wethouders. De obstakels zijn geďnventariseerd. Hierop volgt op termijn een plan van aanpak.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 04.10.22 | 15.34 UUR


advertentie

Vandaag:
1° | 0°
Meer weer...
Morgen:
0° | -2°


AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.19961 s