Vrijdag 24.03.23 | 10.40 uur

Zaterdag 5 november 2022: Onder leiding van G.J. Westhoff

Stadswandeling Genemuiden langs sporen van rampen in de voormalige dokterswoning

‘Wat een ramp!’, dat is het thema van de ‘Maand van de geschiedenis’ in 2022. En als je het hebt over rampen, dan heb je het ook over de veelbewogen geschiedenis van Genemuiden. Bibliotheek Zwartewaterland organiseert op zaterdag 5 november 2022 in het kader van dit thema een stadswandeling door Genemuiden onder leiding van gids G.J. Westhoff.

De wandeling steekt dit maal vooral in op onheil en rampspoeden die Genemuiden teisterden zoals de watersnood van 1825, de epidemieën in die met name in het midden van de 19e eeuw rond waarden.

De pontramp in 1922 mag aan dit rijtje niet ontbreken. Het zijn met name de diverse stadsbranden die het aanzien van Genemuiden totaal hebben veranderd. Speciaal voor deze bijzondere wandeling stelt de familie Horsman de deuren van de oude dokterswoning op Langestraat 66 voor ons open. Deelnemers aan de wandeling zien daar het markante steentje dat de waterhoogte van de watersnood in 1825 aangeeft. En, bij droog weer, mogen de deelnemers ook een kijkje nemen op de zolder waar tot op de dag van vandaag enkele dakspanten zitten met brandsporen van de desastreuze stadsbrand in 1868. 'Dichterbij kan de geschiedenis van de rampen die over Genemuiden gingen niet komen.'

Het vertrek is om 10.00 uur vanuit de bibliotheek in ’t Olde Stadsuus (Havenplein 1). Vooraf staat koffie/thee en cake klaar. Deelname is € 5,- p.p. (inclusief consumptie). Graag online aanmelden via www.bibliotheekzwartewaterland.nl/agenda

Maand van de geschiedenis
Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen geschiedenis voor het voetlicht door middel van talloze uiteenlopende activiteiten, op locatie en online.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 18.10.22 | 07.23 UUR


advertentie

Vandaag:
11° | 3°
Meer weer...
Morgen:
9° | 3°advertentie
AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.20159 s