Vrijdag 24.03.23 | 10.40 uur

Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK)

BOCK Veiligheidscampagne: Carbidschieten in Zwartewaterland

Op Oudejaarsdag mag je ook in IJsselland carbidschieten. Een prachtig gebruik tijdens de jaarwisseling. Het zorgt voor veel gezelligheid en plezier. Je houdt het gezellig door vooral veilig te schieten. Voor het achtste achtereenvolgende jaar is begin deze maand 'Wie is de BOCK-campagne' gelanceerd.

De BOCK (Bewust Oplettende Carbid-Knaller) is de persoon die toekijkt op een veilig verloop van het carbidschieten. Zeker de laatste jaren, met landelijke en plaatselijke vuurwerkverboden en een toenemende belangstelling voor carbidschieten, is de Wie is de BOCK-campagne van groot belang. De veiligheidscampagne rondom carbidschieten moet voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Dit jaar focust de campagne zich op wat de knaller moet doen als de bal blijft zitten. Heel belangrijk, want relatief veel ongelukken gebeuren als knallers ongeduldig of nieuwsgierig zijn en de bal te vroeg weghalen.

Veilig carbidschieten
Veel ongelukken tijdens het carbidschieten ontstaan vaak door onwetendheid en het nemen van onnodige risico’s. Daarom wordt aan iedereen gevraagd om alleen met een ervaren BOCK te schieten. De Bewust Oplettende Carbid-Knaller kijkt toe op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips:

- Bereid je goed voor. En informeer bij de gemeente naar de voorwaarden, spelregels en/of vergunningen.
- Bescherm jezelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
- Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om brandwonden te koelen en een blusdeken) zodat je snel kunt handelen als er toch iets verkeerd gaat.
- Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is en een stevige bodem heeft. Schiet met een plastic bal in plaats van een deksel en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.
- Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl je zelf aan de zijkant van de bus staat. Ga nooit op de bus zitten. zorg dat het publiek op veilige afstand is.

Als extra tip geldt: Geen knal? Laat zitten die bal! Probeer de bus nogmaals te ontsteken. Nog geen knal? Probeer het na enkele minuten nog een keer. Weer geen knal? Trap dan vanaf de zijkant de bal van de melkbus.

Wie is de BOCK?
Wie is de BOCK is een initiatief van Brandwondencentrum Groningen, Martini Ziekenhuis, Stichting Carbidschieten Drenthe en de Veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen, Fryslân, IJsselland, Twente en Noord- en Oost-Gelderland. De campagne wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en vele gemeenten, GGD’s en particuliere initiatieven in Nederland.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 27.12.22 | 08.50 UUR
Vandaag:
11° | 3°
Meer weer...
Morgen:
9° | 3°advertentie
AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.18275 s