Vrijdag 24.03.23 | 10.40 uur

Hoogstraat 12 in handen van The Vanneau Foundation

Geboortehuis Kiliaen van Rensselaer opengesteld voor publiek

Geboortehuis Kiliaen van Rensselaer

Geboortehuis Kiliaen van Rensselaer© DKN | RDV

Het geboortehuis van Kiliaen van Rensselaer in Hasselt wordt opengesteld voor publiek. De nieuwe eigenaar, The Vanneau Foundation uit Harderwijk, wil het pand inrichten als expositieruimte. Het is de bedoeling dat er een permanente tentoonstelling komt over Van Rensselaer met aandacht voor zijn jonge jaren in Hasselt, hoe hij in Amsterdam fortuin maakte en daarmee zijn eigen kolonie ontwikkelde nabij Nieuw Amsterdam, het latere New York. Ook zullen de gevolgen van het kolonialisme en de 17de-eeuwse slavenhandel aandacht krijgen.

Het historische gebouw aan de Hoogstraat 12 kwam enkele weken geleden in handen van The Vanneau Foundation, een stichting die erfgoedprojecten sponsort.

Volgens voorzitter Dario Usai is de vorige eigenaar erg blij dat het pand een museale functie gaat krijgen. Usai ziet daarvoor genoeg mogelijkheden, mede omdat Van Rensselaer in de Verenigde Staten veel bekendheid geniet. ‘Er staan geregeld toeristen bij het pand. Die kunnen het straks ook van binnen bewonderen.'

Na zijn jeugd in Hasselt, groeide Kiliaen van Rensselaer (1586-1643) in het Amsterdam van de Gouden Eeuw uit tot een vermogend man, vooral dankzij een uitstekend netwerk in de juwelenhandel. Hij werd grootaandeelhouder en bestuurder van de West Indische Compagnie, maar manifesteerde zich met name als kolonisator. Met het land dat hij in Nieuw Nederland verwierf, werd Rensselaerswijck ontwikkeld: een gebied ter grootte van een Nederlandse provincie. Na de nodige tegenslagen werd Rensselaerswijck uiteindelijk een succes. In de tentoonstelling zal ook aandacht besteed worden aan de keerzijden van dit succes voor de inheemse bevolking en de gebruikte slaven.

The Vanneau Foundation wil een deel van het gebouw ook inrichten voor een tentoonstelling over Peregrinus van Barmentlo. Hij was in 1481 één van de allereerste boekdrukkers in Nederland. Voldoende aanleiding voor The Vanneau Foundation om ook daarover een permanente tentoonstelling in te richten. De drukkerij stond op dezelfde plek als het huidige pand aan de Hoogstraat 12.

Wanneer Van Rensselaers geboortehuis opengaat voor het publiek is nog onduidelijk. De stichting mikt op 2024.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 30.01.23 | 14.00 UUR


advertentie

Vandaag:
11° | 3°
Meer weer...
Morgen:
9° | 3°advertentie
AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.19177 s