Donderdag 23.03.23 | 22.43 uur

Historische Vereniging Hasselt heet u welkom!

Het bijzondere verhaal achter de Hasselter Haakbussen

Hasselter Haakbussen

Hasselter Haakbussen© Henk Poelarends

De Historische Vereniging Hasselt organiseert op maandag 13 maart 2023 in het Oude Stadhuis van Hasselt een avond waarop Henk Poelarends je meeneemt in zijn verhaal over het oudste vuurgeschut in Nederland.

Voor 1860 hingen er twintig haakbussen in de Schepenzaal. Overal in het Hanzegebied werden ze gebruikt voor de verdediging van de steden. Bussenmakers uit Zwolle, Kampen, Hasselt, Deventer, Vollenhove voorzagen hun plaatselijke schutterij van grote hoeveelheden haakbussen. Er was een levendige wapenindustrie en handel. Maar na zoveel eeuwen vind je ze alleen in Hasselt terug. 'Nergens ter wereld vind je zo’n unieke collectie haakbussen als in het Oude Stadhuis van Hasselt.'

De verteller neemt je in zijn verhaal mee naar de late Middeleeuwen. Oorlog tussen de Hanzesteden. De val van Hasselt. Aan de hand van veel beeldmateriaal laat hij de ontwikkeling van de eerste vuurwapens zien.

Hoe werden ze gemaakt? Hoe is de hand van de smid in zijn 'kunstwerk' te zien? Hoe werden ze gebruikt? Waren ze wel zo effectief in het gebruik? Allemaal vragen die in het verhaal beantwoord worden.

In het rek in het Oude Stadhuis staan nu nog 14 haakbussen. Poelarends neemt je mee in zijn speurtocht naar de zes verdwenen haakbussen. Waar zijn ze gebleven? Wat heeft generaal Hoefer er mee te maken? Zijn ze echt bij de Slag om Arnhem, op het nippertje aan vernietiging ontsnapt? De speurtocht eindigt in een woonkamer in Wildervank waar een Hasselter haakbus een van de wanden opsiert. De avond begint om 20.00 uur.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 24.02.23 | 11.09 UUR


advertentie

Vandaag:
11° | 3°
Meer weer...
Morgen:
9° | 3°advertentie
AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.18507 s