Maandag 05.06.23 | 19.33 uur

Samenwerking Historische Vereniging Zwartsluis en Museum Schoonewelle

Sluziger vlagvertoon: unieke expositie vertelt een kleurrijk en traditioneel verhaal

Van 15 april t/m 2 september 2023 hangt in Sluuspoort Zwartsluis de vlag uit! Ruim vier maanden is in de expositieruimte op de tweede verdieping de expositie ‘Sluziger vlagvertoon’ te zien. Dit is in alle opzichten een kleurrijke expositie. Centraal staat de geschiedenis van beschilderde vlaggen en wimpels. Uniek omdat het materiaal dat hier te zien is maar sporadisch tentoongesteld wordt. En dat heeft alles te maken met de kwetsbaarheid van de vlaggen en wimpels.

De traditie van beschilderde vlaggen en wimpels is onderdeel van de 19e eeuwse scheepvaartcultuur en volkskunst in Nederland. Alle vooraanstaande scheepvaartmusea in Nederland hebben vlaggen en/of wimpels in hun collectie. Minder bekend is dat veel exemplaren hun oorsprong in Zwartsluis hebbenliggen. De firma Elbers uit het Zwartewaterdorp heeft daar naam mee gemaakt en op die manier bijgedragen aan het cultureel erfgoed van Zwartsluis. Maar uit recent onderzoek is duidelijk geworden dat ook deSluziger schilderfamilie Estié dergelijke dundoeken heeft vervaardigd.

Verbinding
De tentoonstelling in Sluuspoort kan weliswaar bescheiden van opzet worden genoemd omdat een bescheiden aantal wimpels en vlaggen te zien is. Maar is tevens absoluut niet bescheiden omdat deze gecombineerd worden met objecten en verhalen die onlosmakelijk verbonden zijn aan het ‘Sluziger vlagvertoon’. Vlagvertoon waarin onder meer turfwinning en turfschippers, verveners en scheepswerven een hoofdrol opeisen.

Traditie
In de scheepvaart worden wereldwijd dagelijks vlaggen gebruikt. Zo voert bijvoorbeeld elke schipper de nationale vlag. Slechts enkele schippers, in met name de binnenvaart, viel ooit de eer te beurt om een feestvlag of -wimpel te laten wapperen. Een uniek exemplaar waarvan geen tweede op de wereld te vinden was. Schippers wonnen de vlaggen en wimpels voor het vervoer van de eerste lading turf van een nieuw ontgonnen turfland, voor het binnenbrengen van de eerste oogst van het seizoen of kregen ze als geschenk bij de aflevering van een nieuw schip.

Vlaggen en wimpels
Op de expositie ‘Sluziger vlagvertoon’ zijn onder meer twee vlaggen van imposante afmetingen te zien met het thema Koophandel en Zeevaart. Stuk voor stuk zijn ze een lust voor het oog vanwege de detaillering en het gebruik van veel symbolische figuren zoals Mercurius, de god van de handel, Neptunus als personificatie van de zee en Ceres de godin van de landbouw.
Daarnaast worden twee wimpels getoond met op de broekzijde (voorzijde) eveneens het thema Koophandel en Zeevaart en waarvan de meterslange middenbaan eveneens kleurrijk zijn beschilderd. Ook zijn er replica’s van een tweetal bijzondere vlaggen die refereren aan een rijk Sluziger verleden op het gebied van scheepsbouw en turfwinning. Het geheel wordt gecomplementeerd met fragmenten en studies uit de schilderswerkplaats van de fa. Elbers en digitale presentaties uit onder andere museale collecties.

Samenwerking
De tentoonstelling is een samenwerking van de Historische Vereniging Zwartsluis en Museum Schoonewelle. De Historische Vereniging verzorgt ter gelegenheid van de tentoonstelling een special van de ‘Sluziger Kroniek’ met achtergrondverhalen over vlaggen die de lading dekten. De opening van ‘Sluziger vlagvertoon’ vindt plaats op zaterdagmiddag 15 april en wordt verricht door Sjoerd de Meer, conservator cartografie bij Maritiem Museum Rotterdam.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 12.04.23 | 07.10 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 8°
Meer weer...
Morgen:
22° | 7°


AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

MEEST GELEZEN

HALFJAAR

JAAR

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.18829 s