Vrijdag 26.05.23 | 17.33 uur

Uithangen en hijsen van de Nederlandse vlag

Nederlandse vlaggenprotocol op 27 april, 4 en 5 mei

Het vlaggenprotocol, wanneer en hoe te vlaggen?

Het vlaggenprotocol, wanneer en hoe te vlaggen?© DKN | RDV

Het vlaggenprotocol, wanneer en hoe te vlaggen? In Nederland zijn geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. De kleuren van de Nederlandse vlag zijn officieel vastgesteld: helder vermiljoen, helder wit en kobalt blauw. Een vlag moet schoon zijn en er behoort geen versiering of andere toevoeging te worden aangebracht. Een verkleurde of versleten vlag wordt niet uitgestoken.

Over de afmetingen van de vlag zijn geen voorschriften opgesteld, maar in het algemeen is de verhouding 3:2 (lengte:breedte). Als u de Nederlandse vlag wilt uithangen, kunt u de dagen van de vlaginstructie (het vlagprotocol) volgen. Dit hoeft niet, u mag ook op andere dagen de vlag uithangen. De vlaginstructie is een instructie die het gebruik beschrijft van een vlag. Voor overheidsgebouwen is het wel verplicht om de vlag uit te hangen.

Uitgebreid en beperkt
De vlaginstructie maakt onderscheid tussen 'uitgebreid vlaggen' (UV) en 'beperkt vlaggen' (BV). Bij beperkt vlaggen wordt er gevlagd vanaf het gemeentehuis in Hasselt. Bij uitgebreid vlaggen wordt er gevlagd vanaf het gemeentehuis en de kerktorens in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis.

Dagen
Het uitsteken van de vlag gebeurt op de onderstaande dagen. Als deze dag op een zondag valt, dan geldt de datum tussen haakjes.

31 januari (1 februari) - Verjaardag van Prinses Beatrix
27 april (26 april) - Koningsdag
4 mei - Dodenherdenking; halfstok vlaggen vanaf 18.00 uur tot zonsondergang
5 mei - Bevrijdingsdag
17 mei (18 mei) - Verjaardag van Koningin Maxima
15 augustus (16 augustus) - Formele einde Tweede Wereldoorlog
3e dinsdag van september - Prinsjesdag (alleen in Den Haag)
7 december (8 december) - Prinses Catharina-Amalia
15 december (16 december) - Koninkrijksdag

Uithangen en hijsen van de Nederlandse vlag
Een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen, ook niet als de vlag halfstok hangt. De vlaggenstok moet dus een goede lengte hebben. Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. De vlag mag wel blijven hangen als hij verlicht is, zodat de kleuren duidelijk te zien zijn.

De vlag halfstok
Als de vlag halfstok moet hangen, wordt de vlag eerst vol gehesen. Daarna wordt de vlag langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen. Hierna wordt de vlaggenlijn vastgebonden. De vlag wordt niet opgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald.

Oranje wimpel en bijzondere gebeurtenissen
Op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag met een oranje wimpel gehesen. Bij alle andere gelegenheden wordt er zonder oranje wimpel gevlagd. Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie (zoals geboorte, huwelijk, overlijden), kan een speciale vlaginstructie afgekondigd worden. Tijdens officiële bezoeken van buitenlandse staatshoofden wordt alleen gevlagd in de plaatsen die worden bezocht.

Meerdere vlaggen
Als er meerdere vlaggen worden gehesen, moeten deze even groot zijn en op gelijke hoogte worden gehesen. Bij het uithangen van 2 vlaggen is de ereplaats rechts, gerekend met de rug naar de vlaggen. Bij 3 vlaggen moet de Nederlandse vlag in het midden hangen. Als de provinciale en de gemeentelijke vlag naast de Nederlandse vlag komen, is de opstelling: gemeentelijke vlag links, Nederlandse vlag midden, provinciale vlag rechts. Alleen als het een gemeentelijke aangelegenheid is, moet de gemeentevlag rechts. Als naast de Nederlandse vlag vlaggen van andere landen worden gehesen, bepaalt de eerste letter van de landnamen in de Franse taal de volgorde.

Prinsessen Alexia, Ariane en Amalia
Op de verjaardag van prinses Alexia (26 juni) en prinses Ariane (10 april) hoeft er niet gevlagd te worden. Ze zijn niet opgenomen in de vlaginstructie, omdat ze niet de eerstvolgenden in de troonopvolging zijn, na koning Willem-Alexander. Prinses Amalia is dat wel. Haar naam komt wel voor in de vlaginstructie.

Vlag opvouwen
De vlag wordt langs de banen in drieën gevouwen, zodat alleen de rode en de blauwe baan zichtbaar blijven. Dit witte baan is tussen de blauwe en rode baan verscholen. Vervolgens wordt de vlag haaks op de vorige vouwen dubbelgevouwen, met de blauwe baan naar buiten. Dit wordt nogmaals herhaald.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 27.04.23 | 13.19 UUR
Vandaag:
21° | 7°
Meer weer...
Morgen:
21° | 8°


AGENDA
  • Zondag 28.05.23
  • Maandag 29.05.23
  • Dinsdag 30.05.23
  • Woensdag 31.05.23
  • Donderdag 01.06.23
  • Vrijdag 02.06.23
  • Zaterdag 03.06.23
  • Volledige agenda...

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.18672 s