Maandag 05.06.23 | 19.33 uur

Heidema onder indruk van verhalen en aanpak van betrokkenen

Commissaris van de Koning bezoekt Zwartewaterland

Burgemeester Eddy Bilder en ir. A.P. (Andries) Heidema (CvdK)

Burgemeester Eddy Bilder en ir. A.P. (Andries) Heidema (CvdK)© Bram van de Biezen

Commissaris van de Koning, de heer ir. A.P. (Andries) Heidema bracht donderdag 11 mei 2023 een bezoek aan de gemeente Zwartewaterland. Hij sprak hier met burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en met vertegenwoordigers van scholen en opvanglocaties voor Oekraïners.

Burgemeester Eddy Bilder vertelde enthousiast over wat goed gaat in de opvang van Oekraïners. “De opvang is met spontane maatschappelijke inzet tot stand gekomen. Met grote lokale betrokkenheid van ondernemers, organisaties, onderwijs en vrijwilligers. Dat is echt tekenend voor hoe we uitdagingen in Zwartewaterland tegemoet treden. Ik wil iedereen hiervoor nogmaals hartelijk danken.”

Nieuwe uitdagingen
Dick Beens van de opvang in Genemuiden en tapijtfabriek Betap en Mirjan Riezebos van de opvang in Kamperzeedijk spraken over de oprichting van opvanglocaties. Marida de Leeuw van Christelijk Kindcentrum Johannes Bogerman en Carolien Nies van BO de Driester vertelden over de totstandkoming van het onderwijs en opvang in de gemeente.

De opvanglocaties in Zwartewaterland zijn voor de korte termijn opgericht, zei Fedde Döbken, projectleider Oekraïne opvang van de gemeente. “Nu de oorlog langer lijkt te duren, zullen we de opvang hierop moeten aanpassen. Hierdoor staan we voor nieuwe uitdagingen. Bijvoorbeeld onderwijs organiseren voor jongvolwassenen. Dit is nodig om vaardigheden en de Nederlandse taal te leren, zodat deze groep kan meedoen in onze samenleving.”

Commissaris van de Koning Andries Heidema blikt terug op het bezoek: “Door de inzet van velen uit de hele gemeente Zwartewaterland is de opvang tot stand gekomen. Ik ben onder de indruk van de verhalen en aanpak van alle betrokkenen. Tijdens de gesprekken heb ik hiervoor mijn waardering persoonlijk overgebracht.”

Gesprek met burgemeester en wethouders
Met burgemeester en wethouders sprak de commissaris onder meer over de bestuurskracht van de gemeente, de risico’s van ondermijning en agressie in de samenleving, de impact van verschillende crises op de samenleving in Zwartewaterland en over de samenwerking met omliggende gemeenten, de regio Zwolle en de provincie Overijssel.

Gesprek met de gemeenteraad
Het gesprek met de gemeenteraad ging ook over ondermijning en de verschillende crises. Verder spraken de commissaris en de raad onder andere over de veranderende rol van de overheid, bestuurlijke samenwerking, lokale democratie en de energietransitie.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 12.05.23 | 09.27 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 8°
Meer weer...
Morgen:
22° | 7°


AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

MEEST GELEZEN

HALFJAAR

JAAR

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.16116 s