Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Zaterdag 17.08.19 | 19.14 uur
 

Oranjeconcert 2019

Jong Immanuël stijgt tot grote hoogte in Zwartsluis

Het Wilhelmus vormt al 28 jaar lang het traditionele slot van he oranjeconcert in Zwartsluis. Ook dit jaar was dat niet anders. Maar voorafgaand aan dit slot hadden zaterdag de ruim 300 bezoekers van het oranjeconcert figuurlijk een hoge berg beklommen met Jong gemengd Koor 'Immanuël' uit Urk.

Onder leiding van dirigent Harm Hoeve begon het koor de avond direct in oranjesfeer met het lied ‘Nederland en Oranje’. Het was de voorbode van een concertavond waarin dankzij de grote variatie iedereen aan z’n trekken kwam.

In samenspraak met de leden van het organiserend comité had dirigent Harm Hoeve namelijk een programma samengesteld dat plaats bood aan het geestelijke lied, Valerius-liederen, klassieke werken, spirituals en hoogtepunten uit 'The Sound of Music'.

Het geheel werd afgewisseld met samenzang en instrumentale intermezzo’s van organist André van Vliet en trompettist Pascal van de Velde. De bewerkingen van ‘The Last Post’ en het ‘Koningslied’ vormden pareltjes in het concert. Maar het waren vooral de leden van Immanuël die de harten wisten te stelen. Zij besloten hun optreden in Zwartsluis met het beroemde musicallied ‘Climb every mountain’. Met dit lied bereikten zij de figuurlijke top van een optreden dat grote bewondering oogstte.

Onder de bekwame leiding van Harm Hoeve weet dit koor namelijk in alle opzichten tot grote hoogten te reiken. De vocale kwaliteiten zijn van hoog niveau én van een ongelooflijke helderheid en zuiverheid. Zelden zal tijdens een oranjeconcert het ‘Hallelujah’ van Händel zo puur hebben geklonken. Niet minder indrukwekkend was de vertolking van het Benedictus van Jenkins. Opvallend in alle uitgevoerde werken is de verstaanbaarheid van de liederen. Veel van de gezongen werken werden uitgevoerd in bewerkingen van dirigent Harm Hoeve. Vooral die van het Valerius-lied ‘Komt nu met zang’ viel extra op, niet in de laatste plaats door de verrassende inbreng van Hoeve’s zoon op tamboerijn.

Namens de organisatie sprak Barend Vinke aan het eind van het concert zijn dank uit aan koorleden, dirigent, solisten en instrumentalisten voor een ‘oorstrelend’ concert: 'We hebben genoten en we hopen dat we elkaar over niet al te lange tijd opnieuw mogen ontmoeten.'
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 04.02.19 | 09.33 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie