Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Donderdag 09.07.20 | 10.08 uur
 

Gezelschap zet wederom voet aan wal in Hanzestad Hasselt

Mariaklooster veilige haven voor Thomas a Kempis

De vlucht van Thomas a Kempis en zijn kloosterbroeders, kloosterzusters en Hanzekooplieden is dinsdag 11 juni, 590 jaar na dato nogmaals uitgebeeld. Na een tocht over de Overijsselse Vecht en het Zwartewater zette het gezelschap hedenmiddag wederom voet aan wal in de Hanzestad. Het gezelschap werd in Hasselt opgewacht door burgemeester Eddy Bilder en Albert Coster en Gerrit Knol, namens het college van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland.

Welkomstwoord
Na een welkomstwoord door onze burgervader nabij de Rivierboulevard vertrokken de kloosterbroeders, kloosterzusters en Hanzekooplieden naar het Mariaklooster aan de Baangracht.

Mariaklooster
In 1429 tijdens een strijd om de bisschopszetel van Utrecht vluchten de kloosterbroeders, kloosterzusters en Hanzekooplieden van het Agnietenklooster van Zwolle naar Friesland. Onderweg vond deze groep, onder leiding van onder meer Thomas van Kempen, tijdelijk onderdak voor de nacht bij de Zusters. Deze Zusters woonden aan de Baangracht in het Mariaklooster, destijds onder de huisnummers, 5, 6 en 7.

Onderdak
Zowel de Juffers van Dikninge als de Juffers van het Zwartewaterklooster vonden in deze periode aan de Baangracht onderdak. Hasselt was in de late Middeleeuwen een sterke vesting. Velen hadden in de Hanzestad een schuilplaats. Het eerdergenoemde gezelschap van het Zwolse Agnietenklooster vond eveneens voor een nacht onderdak in een stal, toen ze op de vlucht waren voor een 'mogelijke oorlog' tussen twee bisschoppen. Thomas a Kempis maakte deel uit van deze groep, van zo'n 24 personen.

+foto2+
De Moderne Devotie
Na een korte wandeling door de aloude Hanzestad werd in het kerkelijk Centrum 'De Schakel' uitleg gegeven van de historische betekenis van Moderne Devotie, in combinatie met Hanze en de gemeente Zwartewaterland. De Moderne Devotie staat beschreven als een beweging die teruggaat naar de eerste christengemeente, namelijk een gemeente vol dienstbaarheid vanuit navolging. De 'Hanze' en Hasselt was met 24 andere plaatsen toch veel meer verbonden aan het water. Beide bewegingen waren sterk op samenwerking, gemeenschap en groei gericht. Daardoor hebben ze allebei de samenleving sterk gekleurd op het gebied van welvaart en welzijn.

De vlucht van Thomas a Kempis in 1429 staat ook beschreven als de Sint Barnabasdag.
reageren REAGEER | stuur door | DINSDAG, 11.06.19 | 16.53 UUR

Home | Mail | Copyright © 2020

Toon desktop versie