Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 09.12.19 | 18.19 uur
 

Stef Tuinstra eerste organist in concertserie 2019

Gerestaureerd orgel Grote Kerk weer in gebruik

Het gerestaureerde Zwier van Dijk orgel in de Grote Kerk van Genemuiden wordt dinsdag 25 juni aanstaande op muzikale wijze in gebruik genomen. Stef Tuinstra zal o.a. koraalbewerkingen en literatuur ten gehore brengen. "Het tevens het starsein voor de concertserie van 2019", aldus het Orgel comité Genemuiden.

Stef Tuinstra speelt o.a. het bekende Passacaglia van Bach, psalm 150 van J. Zwanepol en een eigen psalmimprovisatie. Verder zullen ook Purcell, Marpurg en Mozart uit het orgel klinken.

"Op die manier komt het gerestaureerde instrument in zijn verscheidenheid aan stemmen ruimschoots aan bod. In de kerk kunt u via een scherm de organist volgen achter de speeltafel. Luisteren naar het Zwier van Dijk-orgel is kennismaken met de Overijsselse en Gelderse orgelbouwtraditie. De kenmerken ervan zijn: fluwelige, vrij zacht klinkende prestantregisters, helder maar niet heel vol klinkende fluiten en sterke en robuuste tongwerken die de volle orgelklank de nodige power en glans geven", aldus adviseur en intoneur Stef Tuinstra.

Onder zijn leiding nam orgelbouwer Reil de afgelopen maand iedere pijp onder handen en bracht de orgelklank terug naar de kleur zoals Zier van Dijk die in 1885 neerzette. Aan Tuinstra is dan ook de eer om de concertserie op dit unieke orgel te openen. Hij staat bekend als inventief improvisator in verschillende stijlen.

De kerk is vanaf 19.30 uur open. De toegang is vrij. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden voor de gemaakte kosten. (www.zwiervandijkorgel.nl)
reageren REAGEER | stuur door | VRIJDAG, 21.06.19 | 10.06 UUR

Home | Mail | Copyright © 2019

Toon desktop versie