Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Woensdag 08.07.20 | 16.38 uur
 

'Neerslagtekort is gemiddeld voor de tijd van het jaar'

WDODelta constateert toenemende watervraag

Vanwege het warme weer houdt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) rekening met een toenemende watervraag. Er zal bijvoorbeeld meer water uit sloten, kanalen en beken worden gebruikt voor landbouw en natuur. Momenteel is er voldoende aanbod en kan het waterschap genoeg water aanvoeren en verspreiden binnen het werkgebied. De buffer (uitgangssituatie) is gunstiger ten opzichte van vorig jaar. Het waterschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Neerslagtekort
De afgelopen periode (13-23 juni) is er in het werkgebied van WDODelta 25-30 mm neerslag gevallen. Het actuele neerslagtekort bedraagt momenteel 74 mm. Dit is minder dan in dezelfde periode vorig jaar (155 mm). Het huidige neerslagtekort is gemiddeld voor de tijd van het jaar.

Grondwaterstanden grotendeels normaal
In een groot deel van het werkgebied zijn de grondwaterstanden normaal voor deze tijd van het jaar. De grondwaterstanden op de hoge gronden (Sallandse Heuvelrug en Drents Plateau) zijn nog wel verlaagd door de droogte van vorig jaar. Daarnaast valt op dat de grondwaterstanden aan de flanken van de hoge gronden ook lager worden dan normaal in deze periode. De gebieden met lage grondwaterstanden breiden zich op deze manier gestaag iets uit.

Peilen hoog ingesteld
Het beheer van het watersysteem is ingesteld op het vasthouden van de neerslag die is gevallen Ún op het aanvoeren van water. Hiermee worden de waterpeilen in het zogeheten aanvoersysteem hoog gehouden. De inlaatcapaciteit schommelt momenteel rond de 50 procent, variŰrend tussen de 30 en 70 procent. Belangrijke watergangen voor de aanvoer van water zijn goed onderhouden en gemaaid. Het warme weer zorgt er wel voor dat de beplanting wat sneller groeit.

Verwachting: warm met overgang naar licht wisselvallig
Deze week is droog, zonnig en warm weer voorspeld, met een aantal tropische dagen. De week daarna (1-8 juli) wordt er een overgang verwacht naar een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond of net boven normaal.
reageren REAGEER | stuur door | WOENSDAG, 26.06.19 | 11.10 UUR

Home | Mail | Copyright © 2020

Toon desktop versie