Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Dinsdag 28.09.21 | 13.39 uur
 

College van burgemeester en wethouders in Zwartewaterland weer compleet

Harrie Rietman ge´nstalleerd als nieuwe wethouder

De heer Harrie Rietman (64) uit Genemuiden is donderdagavond 12 maart 2020 ge´nstalleerd als nieuwe wethouder in Zwartewaterland. Het college van burgemeester en wethouders is daarmee weer compleet. Op vrijdag 31 januari 2020 kwam het tot een breuk in de coalitie van ChristenUnie, SGP en BGZ. Na deze breuk was Spoelstra als voorzitter van de grootste fractie aan zet om een nieuwe coalitie te vormen. Al snel bleek een coalitie van ChristenUnie, SGP en PvdA het meest kansrijk. Deze nieuwe coalitie houdt vast aan het principe dat inwoners Zwartewaterland mogelijk maken.

De toespraak voor Harrie's installatie bleek voor een flink deel over vertrouwen in de coalitie te gaan. Harrie Rietman, de sociaaldemocratische politicus in hart en nieren tekende meerdere malen op 'een wederzijds vertrouwen is onmisbaar, voor ons beiden'.

Rietman: 'Het kan verkeren! Twee jaar als raadslid (De Genemuidenaar volgde in april 2018 noodgedwongen zijn partijgenoot en fractievoorzitter Jannet Hoentjen op, red.) en nu met de vraag ben ik beschikbaar als wethouder? Harrie Rietman moest eerlijk bekennen dat het hem overkomen is. "Al tijdens het eerste gesprek voelde de toon en openheid goed en dus hebben wij direct onze bereidheid voor deelname aan de coalitie uitgesproken. Om dat waar te maken, hadden wij Astrid nodig en ik bedank haar voor het feit dat zij haar verantwoordelijkheid wil nemen. Ook de gesprekken met de andere twee wethouders en burgemeester voelde goed. Nu is het aan mij om de ambtelijke organisatie opnieuw te leren kennen. Ik heb er in ieder geval zin in."

De verhouding - de benoeming van nieuwe wethouders - was vijftien stemmen voor, twee blanco. Het takenpakket (portefeuille) van wethouder Rietman is Ruimtelijke Ordening; Omgevingsvisie; Energietransitie en Natuur. Om ook bestuurlijk nog beter te kunnen aansluiten bij de kernen, is Harrie voor Hasselt aangewezen als kernwethouder.

Drs. Astrid I. Dijkstra
Drs. Astrid I. Dijkstra neemt na twee jaar raadsafwezigheid weer plaats als PvdA-fractievoorzitter in de raad. Terugkijkend op de afgelopen weken gaf Astrid Dijkstra, de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA, aan dat het uit elkaar vallen van de coalitie als een verrassing kwam en dat zij daar geen standpunt over in wil nemen. "Wel voelen wij ons vereerd en zijn wij dankbaar voor het vertrouwen en de ruimte voor onze inbreng in de focus."
reageren REAGEER | stuur door | DONDERDAG, 12.03.20 | 20.59 UUR

Home | Mail | Copyright © 2021

Toon desktop versie