Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Vrijdag 27.11.20 | 19.54 uur
 

'Wij eten thuis alleen pannenkoeken. Au, die kwam hard aan!'

DiŽtist Henja Keur over het moederschap: Goede voornemens...zinvol?

Ruim vijf jaar geleden werd ik de trotse moeder van een schattige babyjongen. Inmiddels is hij veranderd in een rebelse kleuter en heeft hij een broertje gekregen die er ook wat van kan. Laten we zeggen dat er bij de familie Keur altijd wat te beleven valt.

Goede voornemens had ik plenty. Mijn kinderen zouden zich niet midden in de winkel op de grond werpen en in krijsen uitbarsten als ze hun zin niet kregen. Ze zouden elke nacht in hun eigen bedje slapen en de speen daar zouden we niet aan beginnen. En wat betreft voeding wilde ik natuurlijk al helemaal het goede voorbeeld geven. Zonder problemen zouden er bekers water worden gedronken en er zou niet gezeurd worden om ranja. De avondmaaltijd zou uitgebalanceerde zijn, met voldoende groente, aangevuld met vlees/vis of vleesvervanging en zetmeel. Zal ik nog even doorgaan?

Totdat ze ťťn jaar waren aten ze beide vrij goed. Ik maakte zelf de prakjes en de bordjes gingen meestal leeg. Maar je raadt het al; gaandeweg kwamen de eigen willetjes om de hoek kijken en moesten we onze voornemens behoorlijk bij stellen. Fabian besloot zelfs een jaar lang helemaal geen warme maaltijd te eten. Geen hap! Alleen als er pasta met rode saus of pannenkoeken op het menu stonden ging er nog iets in. Moedeloos werd ik er van.

Tuurlijk probeerde ik (correctie: probeerden we) alles. We gaven geen eten of drinken vlak voor de maaltijd, schepten heel weinig op in zijn bord, probeerden het gezellig te houden aan tafel en betrokken hem bij het koken. Maar niets leek te helpen. En wat deed het pijn toen de dame van het consultatiebureau aan Fabian vroeg: "Eet jij wel eens bloemkool of worteltjes?" Zijn antwoord was: "Nee, wij eten thuis alleen pannenkoeken en pizza." Au, die kwam hard aan!

Inmiddels gaat het beter. We maken er geen punt van als ze niet eten en praten zo veel mogelijk over andere dingen aan tafel. Zit jouw kind nu in deze lastige fase? Hou vol, het komt goed! Behoefte aan tips en tricks? Neem een kijkje op de website van het Voedingscentrum.

Henja Keur, diŽtist
Henja is afgestudeerd als diŽtist in 2005 aan de Hanze hogeschool in Groningen. Ze is werkzaam in de ziekenhuiszorg met diabetes als specialisatie. Ontwikkelingen in haar vakgebied volgt ze op de voet en vertaalt deze zo goed mogelijk naar de dagelijkse praktijk. Naast diŽtist is Henja getrouwd met Chris en moeder van twee zoons van 3 en 5 jaar.
reageren REAGEER | stuur door | DONDERDAG, 01.10.20 | 09.29 UUR

Home | Mail | Copyright © 2020

Toon desktop versie