Bijzondere overnachtingen bij Schippersechtpaar Henk en Inge Fernhout

Gastbeleving staat bij De Oude Jan hoog in het vaandel

Inge en Henk Fernhout van B&B De Oude Jan

Inge en Henk Fernhout van B&B De Oude Jan © DKN | Jan-Maarten Kreulen

Per september 2016 is er naast de Kalkovens in Hasselt een Bed en Breakfast gerealiseerd. Het bijzondere aan deze B&B is dat het gevestigd is in een ruim honderd jaar oud schip 'De Oude Jan'. Vroeger vervoerde het vrachtschip rioleringsbuizen, heden ten dage is De Oude Jan een Bed en Breakfast die voorzien is van alle gemakken, inclusief douche en ruime bedden. De eigenaren van het schip zijn Henk en Inge Fernhout. Jan-Maarten Kreulen van De Zwartewaterkrant nam deze week een kijkje in De Oude Jan.

Met de paplepel ingegoten
Het schippersvak is Henk met de paplepel ingegoten. Hij is al vanaf zijn vijftiende levensjaar op het water te vinden. "Vroeger voer je met een schip van 80 meter. Deze (De Oude Jan, red.) is 'maar' 29 meter, dus tegenwoordig kunnen we op meerdere plekken terecht", zegt Henk Fernhout vol trots.

Schipperswoning
Het schippersechtpaar Fernhout heeft De Oude Jan vakkundig laten verbouwen. "Eerst hebben wij het vrachtruim laten ombouwen tot een woning, vervolgens zijn wij gestart met het creëren van een Bed en Breakfast voor maximaal drie personen, in een originele schipperswoning. U waant zich terug in de tijd", zegt Henk.

Het jaar 1912
De Oude Jan was één van de eerste schepen die zelf kon varen in Nederland. Het had een eigen motor wat omstreeks 1912 bijzonder was. De meeste schepen voerde in die tijd met zeilen. Het schip kon ook zelfstandig laden en lossen. Dit was handig, want waar de riolen werden aangelegd waren meestal geen hijskranen aanwezig. In 1968 is het schip stil komen te liggen. De voormalige bewoner werd sluiswachter te Gorinchem en bleef op het schip wonen. Op 90-jarige leeftijd moest hij van het schip af en ging hij naar een verzorgingshuis. Hierna zijn Henk en Inge de trotse eigenaars geworden van De Oude Jan.

Beleving
"De reacties van de inwoners van Hasselt zijn heel positief. Wij zien B&B De Oude Jan niet alleen een plek om te slapen. Nee, de gasten die hier overnachten komen voor dé beleving van de stad en de regio." Het is prachtig dat het schip nog bijna origineel is gebleven. "Meestal heeft een schip van deze leeftijd vele eigenaren gehad. Dit zorgt ervoor dat er een deel van de originaliteit verloren gaat. Bij De Oude Jan is dit niet het geval. Wij (Schippersechtpaar Fernhoudt, red.) zijn de tweede eigenaar van De Oude Jan", zegt Henk Fernhout.

Internationale Hanzedagen
Het schip vaart ook nog regelmatig. Momenteel vaart De Oude Jan diesel-elektrisch, één van de modernste technieken om een schip te verplaatsen. De Oude Jan meert van donderdag 15 t/m maandag 19 juni 2017 aan in buurgemeente Kampen. Speciaal voor de Internationale Hanzedagen, een internationale bijeenkomst van Europese Hanzesteden. De Oude Jan zal tijdens de Hanzedagen o.a. laten zien hoe het laden en lossen met een originele kraan werkt.

B&B 'De Oude Jan'
B&B 'De Oude Jan' (www.luxemotoroudejan.nl) ligt aangemeerd aan Kalkovenwegje 4 in Hasselt en is bereikbaar via 06 – 53 66 66 33 of e-mail: (info@luxemotoroudejan.nl). Houdt u er rekening mee dat het schip niet rolstoeltoegankelijk is.

Door: De Zwartewaterkrant | Jan-Maarten Kreulen

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 10.11.16 | 17.58 UUR


advertentie