Tentoonstelling Rembrandt-Velázquez in Rijksmuseum

Topschilderij Hasselt krijgt opknapbeurt voor Het Rijks

Schilderij van Nicolaes van Galen

Schilderij van Nicolaes van Galen© DKN | RDV

Op dinsdag 27 augustus wordt de laatste hand gelegd aan de conservering van het schilderij van Nicolaes van Galen, dat sinds 1657 in het oude raadhuis van Hasselt hangt. Restaurator Nada Miedema voert de conservering uit.

Na de conservering is het schilderij in perfecte conditie om te worden getransporteerd naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar zal het topstuk uit Hasselt van 11 oktober 2019 tot en met 19 januari 2020 onderdeel uitmaken van de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez over Nederlandse en Spaanse meesters uit de 17e eeuw.

Restaurator Nada Miedema vertelde onder toeziend oog van wethouder Gerrit Knol en Henk Dekker, namens de gemeente Zwartewaterland hoe het schilderij in optimale conditie wordt gebracht voor de expositie in het Rijksmuseum.

Achtergrond
`Het schilderij is het absolute topstuk van de collectie historische voorwerpen en schilderijen in het museum Oude Stadhuis in Hasselt. Het kunstwerk werd destijds in opdracht van het stadsbestuur van Hasselt geschilderd en hangt al ruim 350 jaar in het pand waar het ook voor gemaakt is. En dat is behoorlijk uniek`, zegt Henk Dekker namens de gemeente Zwartewaterland.

Het schilderij toont het oordeel van graaf Willem de Goede, die zijn ontrouwe gerechtsdienaar laat onthoofden. Het schilderij moest de bestuurders eraan herinneren om altijd rechtvaardig te oordelen.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 27.08.19 | 13.55 UUR


advertentie