Rudolph Knol orgel krijgt prominente plaats in archief

Hasselts duo maakt muziek Grote Kerk openbaar

Hasselts duo maakt muziek Grote Kerk openbaar

Hasselts duo maakt muziek Grote Kerk openbaar© DKN | RDV

Hasselt is bij vele muziekliefhebbers geroemd. De klank van het orgel in combinatie met de akoestiek die de Grote of St. Stefanuskerk geeft is uniek voor Nederland. De afgelopen decennia zijn vele platen en CDís opgenomen. Vele koren, musici (waaronder vele organisten) hebben hun muzikale talenten laten horen. Tegenwoordig worden, naast cd-opnames, ook veel YouTube-filmpjes gemaakt van musici die met overgave Psalmen en geestelijke liederen laten klinken. "Het idee is opgevat om een archief aan te leggen van alle muziek die in de Grote of St. Stephanuskerk is opgenomen. Hierdoor wordt zichtbaar hoe groot het aantal geluidsdragers er in Hasselt opgenomen zijn", zegt Renť Pastoor.

"Dit archief zal ter zijnde tijd toegankelijk worden voor een breed publiek. CDís en platen worden verkregen via Kringloopwinkels, Marktplaats en meer. Ook hopen we van burgers vele cdís en lpís te ontvangen. We willen inkomsten genereren door het verkopen van (recente opgenomen) CDís en door giften."

Renť Pastoor en Nico Wursten waren zaterdag 31 augustus aanwezig tijdens de 'Euimarkt'. Als je hem vraagt waarom, zeggen beide musici: "Het is ter promotie van Hasselt in het algemeen en van het orgel in het bijzonder. Ook op deze manier kan Zijn lof weerklinken!"

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 02.09.19 | 12.04 UUR


advertentie