Kerstbomenverkoop in Nederland begint vroeg dit jaar

Broers uit Hasselt hebben een gemene deler: ze verkopen echte kerstbomen!

Jeffrey Buit: Mensen willen wat extra gezelligheid in huis

Jeffrey Buit: Mensen willen wat extra gezelligheid in huis© DKN | RDV

Door het coronavirus (COVID-19) kan Nederland Kerst niet vieren op de manier die we gewend zijn. De Kerstdagen zijn voor veel mensen belangrijk. Het is de tijd van dichtbij en samen zijn. Ondanks alle maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is het ook weer tijd om voorbereidingen te treffen voor Kerst en daar hoort een kerstboom bij. Een echte kerstboom heeft charme en brengt een warme sfeer tijdens de koude wintermaanden. De gebroeders Jeffrey en Henri Buit verkopen sinds tien jaar kerstbomen, in allerlei soorten en maten. Maar waar komt deze kersttraditie van de Hasselter broers vandaan? De Zwartewaterkrant nam vrijdag een kijkje aan Doctor H.A.W. van der Vechtlaan. Nordmann, Omorika en de Picea Abies. We zijn weer helemaal bijgepraat.

Jeffrey (31) en Henri (37) Buit, opgegroeid in Hasselt, in een gezin met twee zussen, Katinka en Fancy. 'Doe leuke dingen, zowel als kind zijnde en ook als volwassene.' Het zijn de woorden van ouders Henk en Gertrude Buit. Jeffrey is jongste broer en de grappigste van de twee. "Ambities? Heb dat aan mijn vrouw gevraagd, maar ook zij heeft geen weet wat mijn toekomstplannen zijn!” Een schaterlach klinkt over het erf.

Tien jaar geleden werd de verkoop van kerstbomen van vader en moeder Buit overgedragen aan Henri en Jeffrey. De ouders van de broers zijn vanaf het eerste uur – in de jaren tachtig – betrokken bij de kerstbomenverkoop. Wat vliegt de tijd. "De Nordmann is nog altijd de meest gewilde kerstboomsoort", zeggen de kerstboomkenners. "Daarnaast zijn de Omorika en de Picea Abies (Hollandse Nordmann, red.) zeer gewild, met of zonder standaard. Wij hebben standaarden van EasyFix in ons assortiment. Door deze standaard staat de boom in één handomdraai rechtop. Deze zijn in diverse maten en kleuren verkrijgbaar."

Dat Kerst anders wordt dan andere jaren, dat is zeker. Het is op het moment een onwezenlijke tijd, voor iedereen. De tijd vraagt veel en doet iedereen verdriet, op welke manier ook.

"Hasselt is ontzettend hard geraakt door het coronavirus. Veel mensen hebben een dierbare verloren. Ons stadje was tijdens de eerste golf veel in het nieuws. Lokaal, regionaal en landelijk. Het was het nieuws van de dag. Zo’n heftige tijd. Fijn om te zien dat er nu een dalende lijn is in het aantal besmettingen." Hasselt is voor de broers Jeffrey en Henri Buit een vertrouwde stad. "Een fijne plek om te zijn en waar (bijna) al onze vrienden en familie wonen." Jeffrey werkt bij Breman Machinery in Genemuiden als projectleider. Henri is dagelijks werkzaam bij Snijder Scheepselektro als monteur. Ze leven van dag tot dag. De aangescherpte coronamaatregelen zorgen voor verwarring. Vandaag, morgen en de komende week. Tijd voor stip aan de horizon. De stip die aangeeft wanneer onze wereld weer min of meer 'normaal' wordt.

Henri Buit: Vraag naar echte kerstbomen neemt nu al toe

Henri Buit: Vraag naar echte kerstbomen neemt nu al toe© DKN | RDV


Terug naar Kerst 2020. Is er een verklaring voor de vroege kerstboomverkoop in Nederland? "We denken dat mensen de gemiste gezelligheid van de afgelopen maanden eerder in huis willen halen. Nederlanders zoeken toch genegenheid in aanloop naar de feestdagen." Moet er bij bezoek (en/of aankoop van een kerstboom) een gezondheidscheck plaatsvinden? "Dat is niet nodig. Als mensen klachtenvrij zijn en zich aan de RIVM-regels houden, zijn zij van harte welkom om bij ons een mooie kerstboom uit te zoeken. We doen graag een oproep aan alle klanten: bezoek ons niet allemaal op de zaterdag, maar kom gerust op een doordeweekse dag of in de avonduren."

Familietradities zijn dingen en momenten, die je met regelmaat met elkaar doet. Zo ook in december; een maand van vreugde en gezelligheid. Dit jaar alleen in huiselijke kring. "De belangrijkste Kerst in jaren", zeggen de broers afsluitend. "Daar hoort een echte kerstboom bij om het extra beetje (warme) kerstgevoel te behouden.” De verkoop van kerstbomen start dit jaar vroeger dan ooit, namelijk op zaterdag 21 november 2020. Openingstijden zijn maandag en dinsdag van 17:00 – 20:00 uur, woensdag t/m vrijdag van 09:00 – 20:00 uur en zaterdag 08:00 – 17:00 uur. (Zondag gesloten.)

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 13.11.20 | 19.35 UUR


advertentie