Erfgoed Sterren biedt Overijsselaars kans op 10.000 euro

Wedstrijd Erfgoed Sterren 2021 van start

Op 15 juni 2021 start de wedstrijd Erfgoed Sterren 2021. Erfgoed Sterren is een wedstrijd die erfgoed verbindt aan maatschappelijke doelen. In vier categorieŽn kunnen inwoners, ondernemers, verenigingen en andere plannenmakers meedoen en kans maken op de titel Erfgoed Ster 2021. Naast de titel ontvangen de winnaars 10.000 euro voor realisatie van hun plan.

Erfgoed Sterren kent vijf categorieŽn waarvan de eerste ĎAnders Boerení in 2020 van start ging. De overige categorieŽn starten op 15 juni 2021, vanaf die datum kan iedereen zich aanmelden op: www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren

De categorieŽn zijn:
1. Sociale kwaliteit
2. Energierijk Erfgoed
3. Klimaatadaptatie
4. Vakmensen gezocht!

Sociale kwaliteit
De categorie ĎSociale kwaliteití richt zich op plannen die sociale impact hebben door de inzet van erfgoed. Voorbeeld Erfgoed Ster is de fontein op het Stationsplein in Hengelo waar Turkse immigranten niet alleen het textielverleden tot leven brachten, maar ook een nieuwe ontmoetingsplek creŽerden door een Áeşme te plaatsen op het plein. Zo kreeg Turks Erfgoed een nieuwe functie in Nederland en werd dit verbonden met ons eigen textielverleden.

Energierijk Erfgoed
ĎEnergierijk Erfgoedí richt zich op plannen die de verduurzaming van erfgoed als doel hebben of dit kunnen versnellen. Door energie op te wekken met erfgoed of juist energie te besparen. In Deventer vormen vijf pandeigenaren een mooi voorbeeld in deze categorie. Door een samenwerking met Vereniging Heemschut, de gemeente en het energiebedrijf lukt het hen om met behoud van monumentale waarden hun panden flink te verduurzamen.

Klimaatadaptatie
De categorie ĎKlimaatadaptatieí richt zich op plannen waarbij erfgoed als bron van kennis en inspiratie wordt ingezet om uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie. Landgoed Het Lankheet is voorbeeld Erfgoed Ster. Met middeleeuwse bevloeiingstechnieken wordt daar droogte tegengegaan en krijgt de natuur een impuls.

Vakmensen gezocht!
ĎVakmensen gezocht!í gaat om creatieve en uitdagende ideeŽn die mensen enthousiast maken voor een vak op het gebied van restauratie en verduurzaming van erfgoed en monumenten. Zoals Jurgen Nijhof die met zijn smederij en de unieke combinatie van vakwerk, restauratiewerk en het leermeesterschap laat zien hoe je mensen warm maakt voor het vak smid.

Ook Erfgoed Ster worden?
Tot 1 septemberkunnen plannen aangemeld worden op www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren Naast het geldbedrag krijgen genomineerden professionele hulp bij de realisatie van hun plan.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 10.06.21 | 15.34 UUR


advertentie