Zeilwedstrijd op het Ketelmeer

Kilorace maakt zich op voor tweede lustrum

Het Ketelmeer is in het weekend van 18 en 19 september voor de tiende keer decor voor de Kilorace. Organisator Marco Beenen uit Zwartsluis heeft zijn zeilevenement in de afgelopen negen jaar zien uitgroeien tot een wedstrijd waarvoor steeds meer belangstelling bestaat.

Ten opzichte van de beginjaren is er in de uitvoering en organisatie weinig veranderd. “Uitgangspunt was én is een sportieve strijd zonder scherpe kantjes”, stelt Marco Beenen. “Iedere deelnemer kiest z’n eigen tactiek met zeilplezier als hoofddoel”. Voor Beenen zelf is de zeilboot zo ongeveer z’n tweede huis. Wanneer hij niet op het water te vinden is, is hij in de regio Zwolle actief met zijn kaashandel. Beroep en hobby heeft hij gecombineerd in de Kilorace, waarmee meteen duidelijk is hoe deze zeilrace aan z’n naam komt.

De Kilorace is een tweedaagse wedstrijd. Er wordt gevaren in drie klassen scherpe jachten, welke worden ingedeeld volgens SW cijfer. De wedstrijden beginnen zaterdag om 12.30 uur en zondag om 11.00 uur. Voorafgaand aan de start vindt het palaver plaats in het havenkantoor van jachthaven Ketelhaven. “Meedoen op één wedstrijddag kan ook”, legt Beenen uit. “Maar een notering in het eindklassement is dan natuurlijk niet mogelijk”. Dat eindklassement is zondag rond de klok van 15.00 uur duidelijk. De Kilorace doet de naam dan eer aan, want de prijzen bestaan uit kilo’s kaas met als wisseltrofee een gewicht van twee kilo, waarin jaarlijks naam van de winnaar en naam van de winnende boot worden gegraveerd.

Voor de Kilorace is bewust het Ketelmeer als locatie gekozen en niet het Zwarte Meer. “Het Ketelmeer is bij uitstek geschikt voor een gevarieerde zeilwedstrijd. Deelnemers kunnen rekenen op een kruisrak, maar ook halve wind en voor de wind worden opgenomen in de wedstrijdbaan”, legt de ervaren Beenen uit. “Een brede startlijn zorgt voor voldoende ruimte om veilig te kunnen manoeuvreren. Afhankelijk van de wind wordt de lengte van de baan vastgesteld. Het streven is naar een maximum duur van drie uur per wedstrijd.”

Opgeven voor de Kilorace kan tot 12 september via het inschrijfformulier: www.kilorace.nl

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 03.09.21 | 19.24 UUR


advertentie