Zedemuden: Op-één-na grootste gemaal van Nederland!

Unieke rondleidingen in Gemaal Zedemuden

Sluuspoort en Gemaal Zedemuden hebben de handen ineen geslagen. Zij bieden belangstellenden op woensdag 20 en woensdag 27 oktober de kans op een unieke rondleiding door gemaal Zedemuden. Deze bijzondere activiteit is een aanvulling op de interessante ‘4 sluizenroute’ die Sluuspoort sinds afgelopen zomer op de agenda heeft staan.

Gemaal Zedemuden vormt een belangrijke schakel in het waterbeheer in de stroomgebieden van Meppelerdiep en de Overijsselse Vecht. Een gebied van ruim 92.000 hectare. In het gemaal staan drie pompen met een waaierdiameter van 3,6 meter en een totale pompcapaciteit van 124 m3 per seconde. Dit houdt in dat het gemaal in één minuut 7.440 m3 water kan verpompen: de inhoud van drie Olympische zwembaden. Hiermee is Zedemuden het op een na grootste gemaal van Nederland. Alleen het gemaal IJmuiden heeft een grotere pompcapaciteit.

Kruispunt
Normaal gesproken worden er geen rondleidingen gegeven in het gemaal. Tijdens de Herfstvakantie wordt hierop een uitzondering gemaakt om in aansluiting op de populaire ‘4 sluizenroute’ de belangrijke rol te onderstrepen die de ligging van Zwartsluis heeft op een kruispunt van waterwegen. De medewerkers van Gemaal Zedemuden en Sluuspoort wijzen er wel op dat het gemaal niet rolstoeltoegankelijk is. Personen die minder goed ter been zijn moeten er rekening mee houden dat voor hen de rondleiding niet in z’n geheel te volgen zal zijn.

Reserveren
De rondleidingen vinden op beide woensdagen plaats in de ochtenduren. Het gaat om drie rondleidingen, verdeeld over de tijdvakken 10:00 tot 10:30 uur, 10:45 tot 11:15 uur en 11:30 tot 12:00 uur. Belangstellenden dienen vooraf te reserveren bij Sluuspoort. Voorafgaand aan het bezoek aan gemaal Zedemuden kan het deelnamebewijs voor de rondleiding dan worden afgehaald bij Sluuspoort.

De deelnamekosten zijn vijf euro per persoon. Bij dit bedrag is niet alleen de rondleiding door gemaal Zedemuden inbegrepen, maar ook (vrijblijvende) deelname aan de ‘4 sluizen-route’. Ook deze leuke (wandel)route kent beide ochtenden een extra invulling, omdat op elke sluis een gids aanwezig is om informatie te geven over de betreffende sluis.

Op zowel 20 als 27 oktober is Sluuspoort al geopend vanaf 09:30 uur, zodat iedereen die zich voor de rondleidingen heeft aangemeld het deelnamebewijsruim op tijd kan afhalen. Vanzelfsprekend kan dit ook al op een eerder moment. Reserveren voor de rondleidingen is mogelijk bij de balie van Sluuspoort, telefonisch via 038-3866555 of via mail: info@sluuspoort.nl Vermeld bij opgave de datum en het tijdstip waarop u wilt deelnemen.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 12.10.21 | 13.14 UUR


advertentie