Intentieverklaring ‘Eten uit de Regio’

Gemeenten zetten streekproducten op de kaart

21 Overijsselse gemeenten gaan zich inzetten om meer lokaal voedsel in de eigen organisatie te gaan gebruiken. Dat hebben ze op 14 oktober in de intentieverklaring ‘Eten uit de Regio’ vastgelegd. Decor was een lunch met lokaal voedsel. Gastheer en gedeputeerde Gert-Harm ten Bolscher hoopt dat het initiatief leidt tot meer afzet van lokaal voedsel. “Dat is goed voor de regionale economie, agrariërs houden meer geld over voor verdere verduurzaming en er ontstaat een betere verbinding tussen consument en producent.”

Ten Bolscher zet zich al langer in voor meer lokaal voedsel in de provincie Overijssel. “Lokaal voedsel is over de hele linie duurzamer, maar ik vind vooral ook belangrijk dat met lokaal voedsel de consument weer dichter bij de agrariër komt te staan. Het is belangrijk dat mensen weten waar hun voedsel vandaan komt.”

Dutch Food Week
De intentieverklaring ‘Eten uit de Regio’ is gesloten tijdens de landelijke Dutch Food Week die plaatsvindt van 9 tot en met 16 oktober. De provincie Overijssel is partner. Tijdens de lunch op 14 oktober werden de streekproducten uit Overijssel letterlijk ‘op de kaart’ gezet. Op een kaart van de provincie werd per gemeente het aanbod streekproducten getoond. “Van aardbeien uit Kampen en zuivel uit Steenwijkerland tot eieren uit Ommen en wijn uit Hof van Twente”, aldus Ten Bolscher.

Dealmaker helpt gemeenten
De dit jaar aangestelde ‘dealmaker’ van de provincie gaat gemeenten helpen om lokaal voedsel in te passen in de organisatie. “Belangrijk”, zegt Koen Olde Hanter die deze taak voor de provincie uitvoert. “Door samen met de gemeenten de verschillende mogelijkheden te verkennen, wordt de drempel om stappen te zetten steeds lager.”

Beweging op gang brengen
Gemeenten die nu nog geen mogelijkheid zien om aan te sluiten kunnen dat in een later stadium alsnog doen. De provincie hoopt in elk geval een beweging op gang te brengen waarbij bedrijven, instellingen en consumenten gaan volgen. Ten Bolscher: “De Overijsselse gemeenten hebben een belangrijke stap gezet. Ik hoop dat meer organisaties lokaal voedsel in hun catering gaan opnemen en zo ook boeren waarderen voor hun bijdrage aan een mooie en natuurlijke leefomgeving.”

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 16.10.21 | 08.03 UUR


advertentie