Indrukwekkende inhaalrace levert De Boer winst op

De Eenvoud wint Mattenschippersrace 2022

Het skūtsje De Eenvoud uit Harlingen heeft met schipper Remy de Boer, na een indrukwekkende inhaalrace, de 23ste Mattenschippersrace gewonnen. Lange tijd leken andere deelnemers als eerste de finish in Blokzijl te passeren, maar bij de brug in Vollenhove wist de winnende schipper, met een slimme manoeuvre, de eerste plaats te pakken. Die gaf hij daarna niet meer weg.

De race ging vanuit Blokzijl in oostelijke richting van start, dus met de klok mee. Die start was weerbarstig, want er stond een windkracht 5, bijna pal op de kop. Dat had als gevolg dat alle schepen bomend of jagend moesten vertrekken, wat vooral bij de grotere schepen een hele toer is. Pas op het Giethoornsche Meer konden de zeilen worden gehesen.

In de loop van de dag kwamen er vlagen van windkracht 6 en 7 voorbij, waardoor vooral de zwaardere schepen de motor moesten starten om averij te voorkomen. Al met al werden hierdoor meer motorminuten dan ooit gemaakt. Het wedstrijd comité had er na afloop heel wat werk aan om de definitieve uitslag te berekenen. Uiteindelijk bleken slechts drie schepen de wedstrijd geheel zonder motor te hebben uitgevaren.

Achter de winnende De Eenvoud eindigde de Nooitgedacht met schipper Rutger van Slobbe op een tweede plaats. De derde plek was voor het skūtsje Westenwind met schipper Daan van der Meer.

De punters zeilden zoals gewoonlijk hun eigen race. Slechts twee van de vijf deelnemers trotseerden de forse golven op de BeulakerWiede om via de Arembergergracht in Zwartsluis een mat te halen en vandaar via Vollenhove terug naar Blokzijl. Winnaar werd hier Hans Schiphorst met de Beulakermeerpunter KP2.

1. De Eenvoud, Remy de Boer
2. Nooitgedacht, Rutger van Slobbe
3. Westenwind, Daan van der Meer
4. Nije Dei, Harm van der Weiden
5. Vijf Gebroeders, Henri Kolk
6. Dageraad, Aart te Velde
7. Lutgerdina Smeltekop, Niels de Boer
8. Ex aequo: Maria, Tom Krom
9. De nieuwe zorg, Joost Friebel
10. Vooruitgang, Johan Wijker
11. Disponibel, Yvonne Verstraten

De volgende Mattenschippersrace is op zaterdag 29 april 2023.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 25.04.22 | 12.00 UUR


advertentie