Historisch Centrum Genemuiden houdt traditie in stand

Luiemottes trekken door straten van Genemuiden

Luiemottes trekken door straten van Genemuiden

Luiemottes trekken door straten van Genemuiden© DKN | RDV

Vandaag, maandag 2 mei 2022 trokken twee 'Luiemottes' in alle vroegte met hun gezang en gebel door de straten van Genemuiden. Ieder jaar op 1 mei (dit jaar op maandag, red.) lopen kinderen - met een door veldbloemen versierde ladder - door Genemuiden. Van oorsprong werd een langslaper gezocht, die in nachtgewaad en op blote voeten op de Luiemotte moest plaatsnemen en op deze wijze door de stad werd gedragen. Nu wordt een klein kind of een pop op de Luiemotte geplaatst.

Luiemotte wordt, voor zover bekend, alleen in Genemuiden gevierd. De deelnemende kinderen ontvangen vanavond, nabij het Historisch Centrum Genemuiden, een medaille.

'Luiemotte'
Een luiemotte maken is niet zo moeilijk als het lijkt: de basis wordt gevormd door een ladder met daaroverheen een wit laken. Verder kan er wat gaas of een gebogen buis worden gebruikt om wat vorm aan het geheel te geven. Het belangrijkste is echter de versiering. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor het overgrote deel uit weidebloemen bestaan: dotterbloemen, madeliefjes, pinksterbloemen, en wat de natuur op dat moment biedt. Een enkel lint of iets dergelijks is geen probleem, maar bij een lentefeest horen vooral veel bloemen.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 02.05.22 | 08.29 UUR


advertentie