advertentie

Genemuiden, een bruisende industriestad

Genemuiden komt al in het begin van de jaartelling voor in de boeken. Een versie is, dat door een Romeinse geschiedschrijver genoemde plek Navalia, Genemuiden bedoeld werd. In het jaar 500 na Chr. is er sprake van de nederzetting Gelmuda. Genemuiden heeft waarschijnlijk de naam te danken aan de loop van het Zwartewater, 'de mond van Genne'.Genemuiden

Stadsrechten
Ook 'Gelmuda' bloeide gestaag tot een aanzienlijk dorp en kreeg in 1275 van Jan van Nassau, elect van Utrecht, leenman van Oversticht, stadsrechten. Genemuiden stond in het teken van de visserij en de visrechten breidden zich dan ook snel uit. Als Genemuiden dan ook nog in 1357 het veerrecht krijgt, ontwikkeld het zich tot een grote vissersplaats.

Zuiderzee
Door de verzilting van de Zuiderzee, neemt de visserij in Genemuiden rond 1625 af. Daarom is aan het eind van de 17e eeuw niet meer de visserij, maar de hooi-, riet-, en biezenhandel de belangrijkste bron van inkomsten. Deze biezenhandel kwam na 1800 pas goed in bloei en de Genemuider matten (blokmatten) kwamen tot stand. Deze matten bloeide uit tot een belangrijk exportartikel. Ook branden en overstromingen kunnen in een adem genoemd worden met Genemuiden. Door oorlog en hooibergbranden, brandde Genemuiden meerdere malen voor een groot deel af. En voordat, rond 1866, de binnenhaven werd afgesloten, vonden er ook grote overstromingen plaats, zoals de laatste in 1825, welke 22 mensenlevens eiste.

Nieuwe industrie
In Genemuiden ontstaat na de Tweede Wereldoorlog een geheel nieuwe industrie. Geïmporteerde kokosgarens werden omgezet tot kokosmatten. Dit ontwikkelt zich zo goed, dat er rond de jaren 50 maar liefst 39 kokosfabrieken waren gevestigd in Genemuiden. Na 1900 was er bijna vijftien jaar sprake van ongekende welvaart en werkte men standaard 48 uur per week. In de jaren twintig begon echter de dip en die zette na de crisis op Wallstreet in 1929 pas goed door. De hele biezenindustrie lag op z`n gat en er was alleen nog wat werk in de kokos over. In 1934 werkten in totaal nog maar dertig mannen in de Genemuider industrie. Tegenwoordig komt meer dan 55 % van de tapijtproductie over heel Nederland uit Genemuiden.