Dinsdag 24.05.22 | 15.13 uur

GOR-COVID-19 Integrale Gezondheidsmonitor

Middelbare scholieren minder gelukkig dan voor de coronacrisis

In 2021 voelden middelbare scholieren zich minder gelukkig dan vóór de coronaperiode, in 2019. Gebeurtenissen tijdens de coronaperiode, zoals quarantaine, coronabesmetting en ziekte of overlijden van een naaste, kunnen grote impact hebben op het welzijn van jongeren. Bijna driekwart van de leerlingen maakte tijdens de coronacrisis minstens één van deze gebeurtenissen mee en bijna één op de vijf leerlingen gaf aan hier nog last van te hebben. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021: een landelijk onderzoek, uitgevoerd door alle GGD’en. In dit artikel lees je de uitkomsten in de regio IJsselland.

LEES MEER... | DINSDAG, 24.05.22 | 11.51 UUR


advertentie

Felicitaties voor 100-jarige Heutink Groep Genemuiden

Heutink Groep ontvangt predicaat Hofleverancier

Heutink Groep ontvangt predicaat hofleverancier

Heutink Groep ontvangt predicaat hofleverancier© Pieter Polman

Bouwer en ontwikkelaar Heutink Groep werd in 2021 honderd jaar. Ter ere van dit noemenswaardig jubileum werd het predicaat Hofleverancier door de burgermeester van Zwartewaterland én de commissaris van de Koning overhandigd aan het Genemuidens familiebedrijf. Op vrijdag 20 mei jl. vond deze gebeurtenis in een klein gezelschap alsnog plaats in de Kaaihof te Genemuiden. Naast deze eervolle onderscheiding, onthulde Heutink tijdens deze middag ook haar jubileumboek met de opgetekende rijke geschiedenis van het bedrijf.

LEES MEER... | DINSDAG, 24.05.22 | 11.00 UUR


advertentie

Landelijk renners op weg naar de Hanzestad

Jeugdwielerronde Hasselt zorgt voor afsluitingen

Wielervereniging Noord-Westhoek houdt zaterdag 28 mei 2022 de Jeugdwielerronde van Hasselt. De koers geniet grote bekendheid in wielerland, en heeft al diverse grote namen voortgebracht, zoals Olympische kampioene Anna van der Breggen (winnares in 2004), winnaar Vuelta jeugdtour Pascal Eenkhoorn (winnaar in 2008) en de winnaar van de 'Omloop van NW Overijssel' Dennis van der Horst in 2011. Het parcours loopt dwars door de straten Sikkel, Gareel, Lamoen en Zicht. De wedstrijd is voor renners uit de jeugdcategorieën 1 t/m 7.

LEES MEER... | DINSDAG, 24.05.22 | 09.19 UUR


advertentie

Publiekscampagnes moeten zorgen voor terugkeer van publiek

'135 Miljoen extra voor herstel, vernieuwing en groei van kunst en cultuur'

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media presenteerde maandag 23 mei 2022 haar herstelplan voor de culturele sector. Herstel, vernieuwing en groei staan centraal. Dit jaar gaat het structureel om € 135 miljoen en daarna loopt het op naar € 170 miljoen extra per jaar voor cultuur. De toekomst van het culturele en creatieve veld heeft door de coronacrisis onder grote druk gestaan en staat nog steeds voor grote uitdagingen. De extra middelen voor cultuur zijn een belangrijke steun in de rug, zo laat de staatssecretaris weten in een brief aan de Tweede Kamer.

LEES MEER... | DINSDAG, 24.05.22 | 09.03 UUR


advertentie

Géén afval en grondstoffen inzameling in Zwartewaterland

Gewijzigde afvalinzameling met Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei 2022, worden geen afval en grondstoffen ingezameld in de gemeente Zwartewaterland. De containers worden op een andere dag geleegd. De inzameling van donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) vindt plaats op zaterdag 28 mei. Het kan voorkomen dat op een ander tijdstip wordt ingezameld dan u gewend bent.

LEES MEER... | DINSDAG, 24.05.22 | 07.00 UUR

'Nu meer meer tijd voor vrienden en oppassen op kleinkind'

Icoon Hans Hilbers neemt afscheid van bibliotheekwereld

Hans Hilbers

Hans Hilbers© Bibliotheek Zwartewaterland

Directeur Hans Hilbers neemt per 1 september afscheid van de Bibliotheken in Steenwijkerland, Zwartewaterland en Staphorst, om te gaan genieten van zijn vrije tijd. 'Ik kijk zeer positief en dankbaar terug op alles wat ik heb mogen doen in de bibliotheekwereld. Zowel intern met alle collega’s als extern op landelijk niveau, met onder andere de gemeente en provincie. We hebben samen mooie ontwikkelingen doorgemaakt. Als ik langs de vestigingen rijd, ken ik overal een boeiend verhaal. Dat zal gelukkig niet veranderen.'

LEES MEER... | MAANDAG, 23.05.22 | 16.30 UUR


advertentie

Voorlopers gaan controleren

Gft-containers in Zwartewaterland worden extra gecontroleerd

ROVA gaat vanaf deze week gft-containers in Zwartewaterland extra controleren op inhoud. “Gft scheiden we al heel lang”, zegt wethouder Harrie Rietman. “In de meeste gevallen gaat dat goed. Helaas komen we ook nog wel eens vervuiling in de container tegen. Zoals luiers en plastic. Daar wordt de komende tijd extra op gecontroleerd. Let daarom goed op wat je in de container gooit.” ROVA onderzoekt geregeld de verschillende afvalstromen uit Zwartewaterland. Zo blijkt uit analyses dat gft (groente-, fruit- en tuinafval) en pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) in onze gemeente vervuild zijn.

LEES MEER... | MAANDAG, 23.05.22 | 15.47 UUR


advertentie

Muziekvereniging Voorwaarts vertolkt hoofdrol op openingsdag

Zwartsluis is (bijna) klaar voor de 15e Nationale Sleepbootdagen

Aan de laatste aanvullingen en details van het programma wordt nog volop gewerkt. Maar wat de organisatie van de Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis betreft kan het niet snel genoeg Hemelvaartsdag zijn. Nadat vier weken geleden alsnog ‘groen licht’ werd gegeven voor het doorgaan van het evenement is alles uit de kast gehaald. Een flinke opgave voor zowel het lokale stichtingsbestuur als de bestuursleden van Vereniging De MotorSleepboot. Van een evenement dat aan een zijden draadje hing hebben zij toch weer een publiektrekker weten te maken. Met tal van (gratis) activiteiten, zowel op het water als op de wal.

LEES MEER... | MAANDAG, 23.05.22 | 09.06 UUR


advertentie

Initiatief van alle waterschappen in Nederland

WDODelta: Hoe waterbewust ben jij?

Deze week startte de nieuwe campagnepiek van de campagne Waterbazen. 'Daarom lanceren wij samen met alle andere waterschappen de Waterbazencheck. Speciaal bedoeld voor jongeren en jongvolwassenen. Zo komen ze erachter in hoeverre zij al waterbewust en dus een echte Waterbaas zijn.' Dat meldt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta).

LEES MEER... | ZATERDAG, 21.05.22 | 07.35 UUR

Campagne PUUR rookvrij!

Gezondheidsrisico’s 'derdehands rook' centraal in nieuwe campagne

Ook als ouders of verzorgers alleen buiten roken, komen kinderen in aanraking met de schadelijke stoffen in sigaretten. In een nieuwe mini-docu over derdehands rook wordt inzichtelijk gemaakt hoe schadelijke stoffen na het roken ongemerkt mee in huis worden genomen. Vooral baby’s en kleine kinderen lopen het risico deze derdehands rook binnen te krijgen, terwijl ouders juist het gevoel hebben dat ze bewust en voorzichtig omgaan met roken.

LEES MEER... | VRIJDAG, 20.05.22 | 19.14 UUR

Vervangt jaarlijkse Anjeractie collecte

Cultuurfonds start landelijke actie voor verenigingen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds start een nieuwe, landelijke campagne om geld op te halen voor het Nederlandse verenigingsleven. Deze komt in de plaats van de jaarlijkse collecte, de Anjeractie.

LEES MEER... | VRIJDAG, 20.05.22 | 16.06 UUR

Dankwoord bestuur, medewerkers en vrijwilligers

'De Sluuspoort 1' vaart weer dagelijks in Zwartsluis

De Sluuspoort 1 is klaar voor het nieuwe seizoen. 'De afgelopen maand werd al op afroep gevaren, maar vanaf Hemelvaartsdag vaart het populaire rondvaartbootje weer elke dag. Dat lijkt gewoon, maar dat is het zeker niet als je weet dat het bootje twee jaar lang niet heeft kunnen varen in verband met de coronaperikelen.' Dat meldt Sluuspoort.

LEES MEER... | VRIJDAG, 20.05.22 | 15.09 UUR

Ruimte door herinrichting gebied bij Prinsenstraat

Plannen voor nieuw modern gezondheidscentrum in Hasselt

De drie huisartsen en apotheek in Hasselt hebben plannen voor een nieuw gezamenlijk onderkomen. De plannen gaan uit van de bouw van een modern gezondheidscentrum aan de Prinsenstraat in Hasselt. Voor omwonenden wordt hiervoor binnenkort een inloopbijeenkomst gehouden. De huisartsen en apotheek trekken op dit moment al samen op binnen het samenwerkingsverband ‘Apotheek en Huisartsen onder een dak’ (AHOED). Binnen die samenwerking zetten ze nu een volgende stap met hun wens voor een nieuw gezondheidscentrum.

LEES MEER... | 1 REACTIES : 1 | VRIJDAG, 20.05.22 | 11.57 UUR

In het kader van het Leesoffensief

Jeugdschrijvers te gast op Agnieten College Zwartsluis

Margje Woodrow

Margje Woodrow© Bibliotheek Zwartewaterland

In het kader van het Leesoffensief waren deze week drie populaire jeugdschrijvers te gast op het Agnieten College Zwartsluis. Het drietal, Margje Woodrow, Khalid Boudou en Buddy Tegenbosch, was op uitnodiging van de docenten Nederlands en Bibliotheek Zwartewaterland. Het Leesoffensief heeft als doel leesvaardigheid en het leesplezier onder jongeren te bevorderen.

LEES MEER... | VRIJDAG, 20.05.22 | 10.28 UUR

Vier dagen 'ouderwets' wandelen in en rondom Hasselt

Burgemeester Bilder neemt defilé Avond4Daagse af

Burgemeester Bilder neemt defilé Avond4Daagse af

Burgemeester Bilder neemt defilé Avond4Daagse af© DKN | RDV

In Nederland zijn er jaarlijks talloze wandelvierdaagsen met tienduizenden wandelaars, in alle leeftijdscategorieën. Ook deze week was het weer 'ouderwets' genieten voor de honderden deelnemers in Hasselt. De laatste dag stond traditiegetrouw in het teken van het defilé, afgenomen door burgemeester Bilder. Mede dankzij het goede weer kan de organisatie terugkijken op een geslaagde editie.

LEES MEER... | VRIJDAG, 20.05.22 | 09.21 UUR
Vandaag:
16° | 8°
Meer weer...
Morgen:
19° | 9°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
advertentie
0.27785 s