advertentie

Regeling geldt voor dorpen met maximaal 15.000 inwoners

Subsidie voor toekomstbestendige Overijsselse dorpen

Dorpen in Overijssel krijgen de kans om hun toekomst te versterken met een subsidie tot 25.000 euro. Deze subsidie kan worden aangevraagd voor het opstellen of actualiseren van dorpsplannen en het daarbij uitvoeren van enkele activiteiten uit het dorpsplan. Gedeputeerde Ten Bolscher: “Vanuit de dorpen is er een heel goed beeld wat er nodig is om de leefbaarheid in stand te houden. Deze impuls is de eerste stap in het concreet maken van de einddoelen zoals het moderniseren van het dorpshuis.”

LEES MEER... | ZATERDAG, 20.07.24
advertentie

Langgekoesterde wens van inwoners gaat in vervulling

Nieuwe passantensteiger voor Zwartsluis

Nieuwe passantensteiger voor Zwartsluis

Nieuwe passantensteiger voor Zwartsluis© Gemeente Zwartewaterland

Zwartsluis heeft een nieuwe passantensteiger voor open bootjes en sloepen. De steiger werd vrijdag 19 juli 2024 in gebruik genomen door initiatiefnemers Erik van der Stouwe (Stichting Recreatie) en Roel Schurink (Fortresse). "Hiermee komt een langgekoesterde wens van de inwoners van Zwartsluis in vervulling", vertelt wethouder Jan van der Poel. De nieuwe steiger maakt het makkelijker voor bezoekers om Zwartsluis vanaf het water te bezoeken. Zij kunnen aanleggen aan de steiger bij de Handelskade en vanuit daar naar het centrum wandelen. Van der Poel: "Daarmee zorgt deze steiger voor een impuls voor de recreatie en toerisme in Zwartsluis."

LEES MEER... | ZATERDAG, 20.07.24
advertentie

Henk ten Hove, Richard van den Berg, Gerrit Veldpape en Jan van Oudhuisden

Nieuwe ambachtelijke boombank zorgt voor rustpunt bij het Botterhuus

Nieuwe ambachtelijke boombank zorgt voor rustpunt bij het Botterhuus

Nieuwe ambachtelijke boombank zorgt voor rustpunt bij het Botterhuus© Gemeente Zwartewaterland

Op het terrein van het Botterhuus in Zwartsluis is een nieuwe ambachtelijke bank geplaatst. De bank werd mogelijk gemaakt door de Dorpscheque die Stichting Zwartsluiser Botter ZS 13 eerder ontving van de gemeente Zwartewaterland. De authentieke boombank is geplaatst rondom de grote berk op het eerste eilandje voor het Botterhuus. De bank werd gemaakt van een grote eikenboom uit Zwartewaterland die gekapt moest worden.

LEES MEER... | ZATERDAG, 20.07.24
advertentie

Woonwensen inwoners in beeld

Uitkomsten woonbehoefteonderzoek in Zwartewaterland bekend

In welk type woning bent u geïnteresseerd? Aan welke voorwaarden moet een nieuwe woning voldoen? En in welk gebied wilt u het liefste wonen? Dit zijn een aantal vragen die in het woonbehoefteonderzoek van de gemeente Zwartewaterland zijn beantwoord. In het afgelopen halfjaar is dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeente en Wetland Wonen. De uitkomsten worden meegenomen in nieuw beleid over wonen.

LEES MEER... | DONDERDAG, 18.07.24
advertentie

Aandacht voor betere afvalscheiding pmd

Zwartewaterland en ROVA zetten voorloperscampagne in

Samen met ROVA vraagt de gemeente aandacht voor een betere afvalscheiding. Daarom is deze maand de voorlopers campagne gestart. Voorlopers zijn mensen van de ROVA die huis-aan-huis containers controleren op juiste afvalscheiding. Het gaat dit keer om de oranje containers waar Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons (pmd) in gaan. Het doel van deze controle is om inwoners te laten zien hoe belangrijk goede afvalscheiding is. De campagne loopt tot het einde van het jaar.

LEES MEER... | WOENSDAG, 17.07.24
advertentie

Wethouder Maarten Slingerland voert openingshandeling uit

Feestelijke opening van de Stadsweide in Hasselt

Feestelijke opening van de Stadsweide in Hasselt

Feestelijke opening van de Stadsweide in Hasselt © Imaxo | Sam de Vreede

De feestelijke opening van de Stadsweide in Hasselt heeft woensdagmiddag 17 juli 2024, in het bijzijn van de buurtsportcoaches, Jong Zwartewaterland, basisschoolkinderen en belangstellenden plaatsgevonden. De opening werd verricht door wethouder Maarten Slingerland (Sport- en Evenemententerreinen) van Zwartewaterland. De Stadsweide is gevestigd, tussen een tweetal wijken in, namelijk Nadorst en Hasselt om de Weede.

LEES MEER... | WOENSDAG, 17.07.24
advertentie

Kleinschalige opvang verdeeld over kernen

Zwartewaterland brengt locaties voor asielopvang in beeld

De gemeente Zwartewaterland brengt kansrijke locaties in beeld voor asielopvang. Daarmee geeft de gemeente uitvoering aan de wettelijke taak door de komst van de Spreidingswet. In het najaar legt het college van burgemeester en wethouders hiervoor een voorstel voor aan de gemeenteraad.

LEES MEER... | WOENSDAG, 17.07.24

Passend advies voor iedere leerling

Gelijkere kansen voor leerlingen door doorstroomtoets

Leerlingen krijgen door de nieuwe doorstroomtoets gelijkere kansen bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Dat blijkt uit onderzoek naar de eerste afname van deze toetsen, dat staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) deze week aan de Tweede Kamer stuurde. Bij maar liefst driekwart van de leerlingen bij wie het voorlopig schooladvies kon worden bijgesteld, is dat ook daadwerkelijk gebeurd. Zo draagt de doorstroomtoets bij aan gelijkere kansen voor leerlingen in de overgang naar de middelbare school. Daarnaast wijst onderzoek uit dat de resultaten van de diverse doorstroomtoetsen goed vergelijkbaar zijn. 

LEES MEER... | WOENSDAG, 17.07.24

Netcongestie vertraagt ruimtelijke ontwikkelingen in Zwartewaterland

Nieuwbouw De Kragge in Zwartsluis is duik in het ongewisse

Door de overstap op duurzame energie, neemt de vraag naar elektriciteit toe. Hierdoor ontstaat op piekmomenten file op het elektriciteitsnet. Dat noemen we netcongestie. Op steeds meer plekken in Nederland is er onvoldoende capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar. Dat merken we ook in Zwartewaterland. Zo krijgen grootverbruikers geen nieuwe aansluiting meer en geen uitbreiding op bestaande contracten. Het project waar de netcongestie in ieder geval al van invloed is, is het zwembad in Zwartsluis.

LEES MEER... | DINSDAG, 16.07.24

Actieplan online

Gemeenten van start met actieplan toegankelijkere schuldhulp

Gemeenten kunnen aan de slag met het actieplan om de schuldhulp aan inwoners te verbeteren. Met het overzicht dat online staat, krijgen gemeenten inzicht in wat mogelijk is op het gebied van schuldhulpverlening. Dit moet ertoe leiden dat de dienstverlening straks overal van hoge kwaliteit is en inwoners de hulp beter weten te vinden.

LEES MEER... | MAANDAG, 15.07.24

TEKSTADVERTENTIES