advertentie

Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland maken afspraken

Provincie Overijssel, Zwartewaterland en buurgemeenten werken samen verder aan meer windenergie

De gemeenten Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland maken met de provincie Overijssel afspraken over windenergie. Deze ‘programmeringsafspraken’ gelden tot 2030. Ze zijn nodig vanwege het nieuwe windbeleid van de provincie. Daarin wil de provincie namelijk meer windturbines toelaten dan eerder door de gemeenten was afgesproken in de Regionale Energiestrategie.

LEES MEER... | DONDERDAG, 18.04.24
advertentie

Werkzaamheden aan baarhuisje

Restauratie Oude Begraafplaats in Genemuiden

De gemeente Zwartewaterland gaat dit voorjaar de Oude Begraafplaats aan de Blokhuisweg in Genemuiden opknappen. De voorbereidingen voor het onderhoud starten op 18 april. Het giet-smeedijzeren hek en het baarhuisje worden gerenoveerd. De werkzaamheden zijn eind juni afgerond. Zwartewaterland heeft een rijke geschiedenis van gebouwen en bijzondere objecten. Daar is de Oude Begraafplaats aan de Blokhuisweg 5 Genemuiden een voorbeeld van. De gemeente Zwartewaterland zet zich in voor het beschermen van dit historisch erfgoed.

LEES MEER... | WOENSDAG, 17.04.24
advertentie

Cultuur- en natuureducatie krijgt vorm op IKC de Hoeksteen

IKC de Hoeksteen tekent convenant over onderwijsvernieuwing

IKC de Hoeksteen tekent convenant over onderwijsvernieuwing

IKC de Hoeksteen tekent convenant over onderwijsvernieuwing© Kindcentrum De Hoeksteen

Op maandag 15 april 2024 hebben IKC de Hoeksteen en cultuurorganisatie Rijnbrink tijdens een studiedag van het onderwijsteam een convenant getekend. Rijnbrink is een provinciale instelling die onderwijs, gemeenten en cultuuraanbieders bij elkaar brengt. Ook de gemeente Zwartewaterland is betrokken bij het project. Samen onderzoeken de partijen hoe cultuur en natuur beter geïntegreerd kunnen worden in het onderwijsprogramma.

LEES MEER... | WOENSDAG, 17.04.24
advertentie

Wijziging Bibliotheekwet per 2026

Ruim 11 miljoen euro extra voor versterking bibliotheken

Het kabinet stelt in de Voorjaarsnota ruim € 11 miljoen extra beschikbaar voor de tijdelijke regeling specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen (SPUK). De Kamer had opgeroepen extra geld beschikbaar te stellen voor nog meer en betere bibliotheekvestigingen. Deze kabinetsperiode zijn er voor het eerst sinds lange tijd miljoenen extra geïnvesteerd in bibliotheken. Voor de tijdelijke SPUK-regeling was meer aangevraagd dan het totaal beschikbare budget van € 56 miljoen. In totaal werden 287 aanvragen toegekend om bijvoorbeeld bibliotheken langer open te laten of een volwaardige bibliotheekvestiging te maken van wat nu een afhaalpunt voor boeken is.

LEES MEER... | DINSDAG, 16.04.24
advertentie

Gemeente en Stichting Vrienden van Oud Genemuiden willen vastgoedruil

Plan om het Oude Raadhuis in Genemuiden in oude glorie te herstellen

Plan om het Oude Raadhuis in Genemuiden in oude glorie te herstellen

Plan om het Oude Raadhuis in Genemuiden in oude glorie te herstellen © Gemeente Zwartewaterland

Het Oude Raadhuis in Genemuiden. Niet alleen de gemeente wil dat de cultuurhistorische waarde van dit bijzondere pand aan de Langestraat 22 behouden blijft en dat toeristen toegang hebben om het verleden te beleven. Stichting Vrienden van Oud Genemuiden ziet het als een prachtige kans om een culturele invulling te geven die passend is bij het gebouw en het verhaal van Genemuiden. Vorige week donderdagavond werd het plan gepresenteerd aan de Raad.

LEES MEER... | DINSDAG, 16.04.24
advertentie

Krachtenbundeling bij bewoners, organisaties en bedrijven

Kick-off opening cultureel en toeristisch seizoen in Hasselt

Kick-off opening cultureel en toeristisch seizoen in Hasselt

Kick-off opening cultureel en toeristisch seizoen in Hasselt © SamDV.NL

Afgelopen weekend werd het cultureel en toeristisch seizoen 2024 in de Hanzestad Hasselt feestelijk geopend. "We zijn trots op al die inwoners, organisaties en bedrijven die dit jaar hun krachten hebben gebundeld en/of hun schouders eronder hebben gezet. Dat zegt René Pastoor, één van de organisatoren. "Door verschillende werkgroepen werd er dit jaar een divers aanbod van activiteiten opgetuigd met centraal thema 'de jaren zeventig'. "Terugkijkend op deze twee dagen mogen we meer dan tevreden zijn."

LEES MEER... | MAANDAG, 15.04.24
advertentie

‘Zonder dit plan heeft ons museum geen toekomst’

Tapijtmuseum presenteert ambitieuze en noodzakelijke toekomstplannen