advertentie

Buurtschap Genne, gelegen aan de Overijsselse Vecht

Genne is een hechte buurtschap, gelegen aan de Overijsselse Vecht, tussen Zwolle en Hasselt, in de gemeente Zwartewaterland. Het ligt in het zuidoosten, zo'n vijf kilometer ten zuidoosten van Hasselt. Tot 1967 hoorde Genne bij de toenmalige Gemeente Zwollerkerspel. 

De oorspronkelijke boerderijgebouwen in buurtschap Genne dateren van eind negentiende eeuw en laten een oorspronkelijk gevelbeeld zien met veelal zwarte dakpannen en/of rietgedekte kappen met wolfseinden, metselwerk in steensverband en gootlijsten. Incidenteel is een rood pannendak te onderscheiden.

De Openbare basisschool 'Genne' (historisch monument) was één van de oudste, kleine openbare basisscholen in Nederland. Al sinds 1764 gingen kinderen hier naar school. Het gebouw had veel veranderingen meegemaakt, maar bleef de sfeer van het platteland ademen. Het onderwijs op het platteland was niet altijd goed. In 1666 waren er al regels voor de onderwijzer, maar die werden niet altijd nageleefd. In de twintsigste eeuw veranderde het platteland. Veel boeren vertrokken en de school kreeg minder leerlingen. In 1978 waren er nog maar negen leerlingen. Toch bleef de school bestaan, omdat er ook vraag was naar kleinschalig onderwijs. De school werd een dependance van VPCO Hasselt, maar in 2019 moest de school toch sluiten. Het gebouw heeft nu, de bestemming van een B&B.

Vlakbij buurtschap Genne, aan de rand van de uiterwaarden van de Vecht, vind je nog restanten van een tankweer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden op de dijken betonnen tankweren gebouwd die moesten voorkomen dat Duitse tanks zich via de dijken konden verplaatsen.