advertentie

Een vergeten ramp

Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825

Blijven leren van de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en zo stil staan bij een duurzaam waterbeheer voor de toekomst. Dat is de insteek van het project ‘1825 – de grootste watersnoodramp?’ waarvoor stichting Overijsselacademie, Het Oversticht en Waterschap Drents Overijsselse Delta de handen ineenslaan. Door middel van een nieuwe podcastserie, archeologisch onderzoek en de zorg voor ons watererfgoed, brengen de drie organisaties het belang van een goed waterbeheer onder de aandacht.

LEES MEER... | MAANDAG, 22.04.24
advertentie

Start maaiseizoen 2024

Leg uw boot in het water voor het maaiseizoen!

Het maaiseizoen gaat van start. Daarom mogen er geen (roei)boten in de berm van de openbare ruimte van de gemeente Zwartewaterland liggen. Heeft u een boot die nog op de wal ligt? Dan vraagt de gemeente uw boot vóór 21 april 2024 weg te halen of in het water te leggen. Boten die nog in het gras liggen, zorgen voor hinder bij de maaiwerkzaamheden. Daarom halen medewerkers na 21 april boten weg die nog in het openbaar groen liggen.

LEES MEER... | VRIJDAG, 12.04.24
advertentie

Landbouw belangrijkste landgebruiker in de uitwerkingsgebieden

Von Martels: Duidelijkheid over bufferzones en overgangsgebieden PPLG Overijssel

"We merken dat er wat onrust is over het aanwijzen van bufferzones. Dat vinden we uitermate vervelend en we hopen dat we kunnen helpen door met dit bericht duidelijkheid te geven over het proces", stelt gedeputeerde Maurits von Martels. Het Rijk verzoekt provincies via het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) om overgangsgebieden Natura2000 en bufferzones langs beekdalen (actieprogramma Nitraatrichtlijn en Kaderrichtlijn Water) op te nemen in het Provinciale Programma Landelijk Gebied (PPLG).

LEES MEER... | MAANDAG, 08.04.24
advertentie

Hasseltse Marja Montanje: Herstelplan maakt de weg vrij voor een nieuwe start!

'Van Stolkspark teruggegeven aan bevolking van Hasselt'

'Van Stolkspark teruggegeven aan bevolking van Hasselt'

'Van Stolkspark teruggegeven aan bevolking van Hasselt'© DKN | RDV

De Historische Vereniging Hasselt organiseerde vrijdagmiddag 5 april 2024 een rondleiding door het Van Stolkspark in Hasselt. Voorafgaand aan de rondleiding nam wethouder Harrie Rietman het woord en ontving daarbij een 'nieuw' informatieboekje over de geschiedenis van het bijzondere park. "Het park maakte destijds een desolate indruk. Oud, afgetakeld en alles verwilderd", aldus Rietman. De Hasseltse Marja Montanje (met in haar kielzog Ruthger Bergman, red.) pakte in 2017 de bal op. Het park ging in samenspraak met de gemeente in revisie. "Als wethouder ben ik daar trots op. Met mensen uit de buurt. Samen de schouders eronder zetten: Een herstelplan die past bij Leefbaar Zwartewaterland 1.0. Het is nu, één van onze toplocaties in Zwartewaterland." Er volgt een applaus in de stromende regen.

LEES MEER... | VRIJDAG, 05.04.24
advertentie

Nog eens vier jaar voor programma Natuur voor Elkaar

Overijssel maakt 9 miljoen vrij voor natuurinitiatieven

Door deze investeringsimpuls komt er de komende 4 jaar maar liefst 9 miljoen euro vrij om meer nieuwe natuurinitiatieven te ontplooien. Waar maar liefst 2 miljoen euro bedoeld is voor initiatieven en acties met Overijsselaren om hitte, droogte en wateroverlast aan te pakken. Gedeputeerde Martijn Dadema: ‘Het is mooi dat we nu de handen uit de mouwen kunnen steken. Een steen kunnen bijdragen aan het behoudt van onze mooie Overijsselse natuur. Dat kan door bomen te planten, maar ook met verdiepen door les te geven aan kinderen. Het is belangrijk dat we hier aandacht voor blijven houden, zodat ook de volgende generatie kinderen!’  Begin februari gaven Gedeputeerde Staten al met veel enthousiasme groen licht aan een nieuwe periode voor het programma Natuur voor Elkaar. Onlangs volgde ook de steun over zo goed als de volle breedte van Provinciale Staten.

LEES MEER... | DINSDAG, 02.04.24
advertentie

Gebied officieel geopend met het planten van een boom

Een nieuw hoofdstuk voor de natuur langs het Zwarte Water

Een nieuw hoofdstuk voor de natuur langs het Zwarte Water

Een nieuw hoofdstuk voor de natuur langs het Zwarte Water© Gemeente Zwartewaterland

Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel hebben de afgelopen jaren nauw samengewerkt aan het herstel van de riviernatuur bij Genne-Overwaters, nabij Hasselt. Het gezamenlijke doel? Het herstel van de natuurlijke balans langs het Zwarte Water. Deze week werd het gebied in het voorjaarszonnetje officieel geopend.

LEES MEER... | WOENSDAG, 27.03.24
advertentie

Woensdag 3 april 2024 in Kulturhus De Spil

Inloopavond gebiedsvisie grensgebied Zwartewaterland

Op woensdagavond 3 april 2024 houden de vertegenwoordigers van de bewoners- en belangenorganisaties en samenwerkende overheden een inloopavond over de concept-gebiedsvisie voor het landelijk gebied tussen Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Hasselt, het gebied rond Hessenpoort, ten noorden van de Vecht. De locatie is Kulturhus De Spil (Koningin Julianalaan 10) Nieuwleusen. Vanaf 19.00 uur tot 22.00 uur is er een informatiemarkt.

LEES MEER... | DINSDAG, 26.03.24
advertentie

Statige en groene uitstraling, dankzij Boomfeestdag

Genemuider ondernemers planten bomen langs de Randweg

Genemuider ondernemers planten bomen langs de Randweg

Genemuider ondernemers planten bomen langs de Randweg© HEUTBOUW

Genemuider ondernemers hebben onlangs samen met hun (klein)kinderen en met basisschoolleerlingen, de ondernemers van de toekomst, 60 bomen in Genemuiden geplant. De bomen zijn geschonken door HEUTBOUW. Het idee om de bomen te schenken, ontstond in 2021 bij het 100-jarige bestaan van HEUTBOUW uit Genemuiden. Vanwege deze mijlpaal geeft het bedrijf 100 bomen cadeau aan de gemeenschap. 

LEES MEER... | MAANDAG, 25.03.24

Wandelen, varen en per huifkar naar de Brommerd

Unieke kievitsbloemen excursies bij Hasselt

Unieke kievitsbloemen excursies bij Hasselt

Unieke kievitsbloemen excursies bij Hasselt© Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer organiseert in april voor natuurliefhebbers diverse excursies naar De Brommerd, de grootste bloeiplaats van de kievitsbloem in Nederland. Met drie verschillende excursies, geleid door een ervaren boswachter en diverse partners zijn er mogelijkheden genoeg om deze zeldzame en mooie bloemen te bewonderen.

LEES MEER... | DONDERDAG, 21.03.24

Jaarlijkse controle

Dijkinspecteurs controleren dijken op schade Waterschap start met voorjaarsinspectie dijken

Dijkinspecteurs controleren dijken op schade Waterschap start met voorjaarsinspectie dijken

Dijkinspecteurs controleren dijken op schade Waterschap start met voorjaarsinspectie dijken© WDODelta

Vanaf maandag 18 maart 2024 controleren dijkinspecteurs van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) of de dijken goed de winter zijn doorgekomen en waar herstelwerkzaamheden nodig zijn. Naast de conditie van de dijken wordt ook gecheckt of (delen van) de dijken goed zijn onderhouden door particuliere eigenaren en andere onderhoudsplichtigen.

LEES MEER... | MAANDAG, 18.03.24

TEKSTADVERTENTIES