advertentie

Statenfracties steunen het investeringsvoorstel

Provinciale Staten: 15,9 miljoen euro voor wonen in Overijssel

Versnel de woningbouw om de woningnood tegen te gaan. Stimuleer de bouw van woningen voor mensen die extra zorg nodig hebben. Die opdracht geven Provinciale Staten (PS) aan gedeputeerde Liesbeth Grijsen van wonen. PS maken in totaal 15,9 miljoen euro vrij om deze opdracht mogelijk te maken. Dit besluit is onlangs unaniem aangenomen in de Provinciale Statenvergadering.

LEES MEER... | MAANDAG, 14.10.24
advertentie

Vier varianten: keuze tussen groen en kosten

Zwartewaterland investeert in herinrichting Tagweg en Steltenberg in Genemuiden

Het herinrichten van de Tagweg en de Steltenberg is een langlopend dossier, maar donderdag 10 oktober 2024 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel van het college om een krediet beschikbaar te stellen voor het project. Het exacte bedrag blijft echter geheim. De wegen zijn oorspronkelijk (in 2008) ontworpen met een snelheidslimiet van 50 km/uur. Door veranderde wetgeving moeten ze nu voldoen aan andere eisen, waarbij een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt. De huidige breedte van de wegen en het gebrek aan snelheidsbeperkende maatregelen voldoen niet aan de richtlijnen uit het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan 2022-2030. Daarom is de herinrichting noodzakelijk om de verkeersveiligheid te verbeteren.

LEES MEER... | VRIJDAG, 11.10.24
advertentie

Ondanks bezwaren van omwonende

Begraafplaats De Sandtvoirt in Hasselt wordt uitgebreid

De gemeenteraad van Zwartewaterland heeft donderdag 10 oktober 2024 ingestemd met de uitbreiding van begraafplaats De Sandtvoirt in Hasselt. Dit besluit markeert het einde van een langlopend traject, dat door juridische bezwaren ruim een jaar was stilgelegd. Het aangepaste bestemmingsplan voorziet in een uitbreiding van de begraafplaats en de bouw van een beheerdersgebouw aan de Dr. H.A.W. van der Vechtlaan. Dit plan stuitte in 2022 op bezwaar, waarna de Raad van State in mei 2024 oordeelde dat het plan op enkele punten moest worden aangepast. Het aangepaste voorstel lag ter discussie tijdens de gemeenteraadsvergadering.

LEES MEER... | VRIJDAG, 11.10.24
advertentie

Niet meer windturbines dan nodig

Provinciale Staten stemmen in met windbeleid Overijssel

Provinciale Staten hebben op 9 oktober ingestemd met het nieuwe windbeleid van provincie Overijssel. Het doel van dit beleid is om het aantal turbines in de provincie te beperken tot de bijdrage die nodig is om de hoeveelheid windenergie op te wekken zoals afgesproken in de Regionale Energiestrategie (2,3 TWh in 2030). Provinciale Staten geven hiermee ook duidelijkheid waar de turbines kunnen komen.

LEES MEER... | DONDERDAG, 10.10.24
advertentie

Stukken vergadering zijn digitaal beschikbaar

Raadsvergadering Zwartewaterland op 10 oktober 2024

De gemeenteraad van Zwartewaterland vergadert doorgaans om de twee weken op donderdag, vanaf 19.30 uur. De vergaderingen zijn in het gemeentehuis (Telvorenstraat 2, Hasselt), en zijn openbaar: iedereen mag ze bijwonen. Inwoners, ondernemers, belangengroepen of andere betrokkenen kunnen aan het begin van de vergadering het woord voeren over een onderwerp dat op de agenda staat. De volgende raadsvergadering is op donderdag 10 oktober 2024. De stukken voor deze vergadering zijn digitaal beschikbaar.

LEES MEER... | WOENSDAG, 02.10.24
advertentie

Gemeenteraad Zwartewaterland terug van zomerreces

Inspreker uit frustratie over puinbreker bij TAG in Genemuiden

De gemeenteraad is terug van het zomerreces, maar uit de startblokken schoot ze niet. Er stonden geen besluiten op de agenda. Twee insprekers zorgden echter voor enige discussie, waardoor de raad niet binnen een kwartier weer buiten stond. De eerste inspreker uitte zijn frustratie over de puinbreker bij de TAG in Genemuiden. Op 22 en 23 juli 2024 brak de aannemer, in opdracht van de Ontwikkelingscombinatie Genemuiden (OCG), een aanzienlijke hoeveelheid straatklinkers. Deze klinkers waren bedoeld als bestrating voor de wegen in de Tag West, maar omdat de aannemer geen stratenmakers kon vinden, werd in overleg besloten om asfaltwegen aan te leggen.

LEES MEER... | VRIJDAG, 27.09.24
advertentie

Vaststellen definitief besluit op 9 oktober 2024

Inschrijving inspraak Omgevingsverordening en inpassing zon en wind gesloten

Belangstellenden kunnen zich nu niet meer inschrijven om in te spreken voor de extra vergadering van de Statencommissie Milieu & Energie op 18 september. Wel bestaat de mogelijkheid om schriftelijk een reactie te geven op de voorgenomen Omgevingsverordening en inpassing zon en wind. Provinciale Staten (PS) besloten dit omdat het maximaal aantal insprekers voor deze dag is bereikt.

LEES MEER... | DONDERDAG, 05.09.24

Bouwrijp maken gebied eind 2024

Raad stemt in met bouw van 234 woningen in Genemuiden

Raad stemt in met bouw van 234 woningen in Genemuiden

Raad stemt in met bouw van 234 woningen in Genemuiden© Gemeente Zwartewaterland

Genemuiden krijgt een nieuwe woonwijk. Op het 'Binnenveld', tussen de Krommesteeg en de Randweg, worden de komende jaren maximaal 243 woningen gerealiseerd. De gemeenteraad is zeer positief over het bestemmingsplan en roemt de diversiteit aan woningen. Ook het op tijd opgestarte en uitgebreide participatietraject kan op veel goedkeuring rekenen. Eind dit jaar wordt het gebied bouwrijp gemaakt en kan de uitgifte beginnen. In het bestemmingsplan van het college is een grote diversiteit aan woningtypes opgenomen. Het gaat om 18 vrije kavels, 16 rug-aan-rug woningen voor starters, 78 zorgwoningen en 27 hofjeswoningen voor senioren. Daarnaast worden er meerdere appartementencomplexen gebouwd: drie gebouwen van vier verdiepingen met 62 seniorenappartementen en twee gebouwen van vier en vijf verdiepingen met 42 startersappartementen. De keuze tussen huur of koop blijft open; er wordt gekeken waar behoefte aan is.

LEES MEER... | MAANDAG, 15.07.24

Raad en college eensgezinds over geplaatste damwanden

´Ontluisterend en gevaarlijk wat daar gerealiseerd is!´

Het was al een heet hangijzer voor de gemeente. Nu blijken de damwanden, die op vier locaties in het Zwarte Meer zijn geplaatst door Rijkswaterstaat, volgens wethouder Rietman ‘pijn aan de ogen te doen’. Maar nog belangrijker: de veiligheid is niet gewaarborgd. Klaas Huisbrink (SGP) noemt het zelfs “levensgevaarlijk”. De geplaatste damwanden zijn bedoeld om de rivierkwaliteit te verhogen en de visstand te verbeteren. De gemeente wilde echter vanaf het begin geen vergunning afgeven, omdat het afbreuk zou doen aan de beleving. De zaak schopte het zelfs tot de rechter, maar die wees het verzoek van de gemeente en een aantal organisaties af. De gemeente moest daardoor alsnog de vergunning afgeven.

LEES MEER... | MAANDAG, 15.07.24

Rapport Weidevogels en Windturbines van Provincie geeft duidelijkheid

Geen windturbines in polder Mastenbroek

Geen windturbines in polder Mastenbroek

Geen windturbines in polder Mastenbroek© DKN | RDV

De Provincie Overijssel heeft deze week het rapport Weidevogels en Windturbines in polder Mastenbroek gepubliceerd. Conclusie van dit rapport is dat windturbines in de Mastenbroekerpolder een te grote impact hebben op de weidevogelstand. Dat betekent dat er geen plaats is voor windturbines in de Mastenbroekerpolder. Eerder heeft de provincie een rapport opgesteld over de landschappelijke impact van windturbines op de IJsseldelta. In dit rapport waren twee mogelijke locaties aangewezen waar eventueel turbines geplaatst zouden kunnen worden. Het ging om een lijnopstelling tussen Genemuiden en Hasselt parallel aan de Nieuwe weg in polder Mastenbroek Oost en om het industrieterrein in Genemuiden.

LEES MEER... | DONDERDAG, 11.07.24

TEKSTADVERTENTIES