advertentie

Commissaris van de Koning Heidema opent nautisch evenement

Eerste dag Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis stralend van start

Eerste dag Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis stralend van start© DKN | RDV

Varend paradepaardje tijdens het nautisch evenement van de Nationale Sleepbootdagen is dit jaar de Limburgia. Dit unieke schip was hedenmiddag, klokslag 12.00 uur betrokken bij de officiële opening van de Nationale Sleepbootdagen door Commissaris van de Koning, de heer ir. A.P. (Andries) Heidema. Daarbij werd de CvdK vanaf de Limburgia gadegeslagen door burgemeester Bilder en aan de kade door honderden belangstellenden. Vanaf vandaag, Hemelvaartsdag en de twee dagen daarna staat Zwartsluis volledig in het teken van de Nationale Sleepbootdagen.

Verlichte avondvaart
Uiteraard is er op het water veel spektakel. De sleepboten zoeken regelmatig het water op, bijvoorbeeld voor indrukwekkende trekproeven. Ook zijn er volop rondvaarten. Vanaf de kant kunnen bezoekers ook genieten van het varende erfgoed. Een aanrader is de verlichte avondvaart op Hemelvaartsdag, vanaf 21.00 uur.

Ringsteken
Een nieuw onderdeel van het uitgebreide programma is het ringsteken op donderdagmiddag (14.30 uur) in de historische Kolksluis. Dat oudhollandse spel wordt vanaf opduwers gespeeld. Net zoals alle vaartuigen zijn die opduwers drie dagen lang te bezichtigen. Dat geldt ook voor een bijzondere stoombaggermolen uit Friesland die voor het eerst naar de Nationale Sleepbootdagen komt. Ook een mobiele klompenmakerij debuteert in Zwartsluis. Dit als onderdeel van meerdere oude ambachten die worden getoond.

Kijk voor het complete programma op 9, 10 en 11 mei op www.sleepbootdagen.com

2024-05-09 13:14:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.