advertentie

Ook afspraak maken met de energiecoach?

Energieklussers in Zwartewaterland van start

Energieklussers in Zwartewaterland van start© Gemeente Zwartewaterland

Bart en Wicher hebben hun eerste klus als energieklusser geklaard. De enthousiaste klussers gingen op bezoek bij mevrouw Iet Winters in Hasselt voor onder andere het plaatsen van radiatorfolie. De energieklussers zijn een initiatief van de gemeente Zwartewaterland om inwoners gratis te helpen met kleine maatregelen om energie te besparen en comfortabeler te wonen.

Iet Winters woont nu bijna 10 jaar in een huurwoning in Hasselt. “Ik heb via Wetland Wonen eerst een gesprek met de energiecoach gehad. Ik kreeg tips zoals in de winter ’s ochtends kort te ventileren en dan de ramen dicht te houden. Verder adviseerde hij radiatorfolie. De energiecoach zei dat ik al goed bezig was. Ik vind het ook interessant. Het is gewoon opletten. Ik heb de verwarming niet hoger dan 19,5 graden en trek vaker een vest aan. En een uur voordat ik naar bed ga, zet ik de verwarming op 15. Dat scheelt.” Minder tocht Op advies van de energiecoach kreeg Iet vervolgens de energieklussers op bezoek. “Ik ben blij dat ze er zijn. Ik hoop vooral dat de tocht nu minder wordt. Ik zit hier altijd op mijn favoriete plekje bij het raam en daar voel ik tocht.” Dat de energieklussers hun werkzaamheden gratis uitvoeren, wist ze niet. “Toen ik mij aanmeldde, wilde ik vooral dat er iemand was die dit kon doen.”

Klussers met energie
Dat beide mannen met veel energie klussen is meteen te zien. Ze kennen elkaar niet maar zijn met dezelfde instelling energieklusser geworden. “Ik ben nu een goed jaar met pensioen en op deze manier kan ik wat terugdoen voor de maatschappij”, zegt Bart die 40 jaar lang werkzaam is geweest in de verwarmingsinstallaties. Ook Wicher is er op deze manier ingestapt en werkte 50 jaar in de bouw. “Ik heb altijd gezegd dat als ik met pensioen zou gaan, ik mensen zou gaan helpen. En op deze manier lever ik ook een bijdrage aan het milieu.”

Ook energieklusser worden?
Bart en Wicher gaan 1 dag in de week op pad. Elke kern heeft nu een energieklusser. “Wij vinden het fantastisch dat deze energieklussers zich inzetten om andere inwoners te helpen met energie besparen. Maar de gemeente Zwartewaterland kan nog wel wat klussers gebruiken” roept Lucca Koekoek van Team Duurzaam op. “Dus, ben jij ook eens in de week beschikbaar en wil je helpen met het uitvoeren van energiebesparende maatregelen? Kijk dan op zwartewaterland.nl/energieklusser of mail naar duurzaam@zwartewaterland.nl”.

De energiecoach bij u thuis Wilt u ook aan de slag met energiebesparende maatregelen? Laat dan een energiecoach bij u langskomen. U krijgt dan een advies waarin staat welke dingen u in uw woning kunt aanpassen om comfortabeler te wonen en energie te besparen. Gaat het om het aanbrengen van kleine maatregelen? Dan komt de energieklusser bij u langs om gratis klussen uit te voeren.

Afspraak maken met de energiecoach? Kijk op www.zwartewaterland.nl/energiecoach , mail naar duurzaam@zwartewaterland.nl of bel met 038 203 1072.

2023-12-01 10:20:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.