advertentie

Van donderdag 9 mei tot en met zaterdag 11 mei 2024

Nationale Sleepbootdagen zijn verankerd met Zwartsluis

Nationale Sleepbootdagen zijn verankerd met Zwartsluis© DKN | RDV

Eén van de welkomstborden bij het dorp geeft het al aan: Zwartsluis, dé aanlegplaats. Die titel maakt dé havenplaats aan het Zwarte Water en het Meppelerdiep van donderdag 9 mei tot en met zaterdag 11 mei 2024 meer dan waar. Voor de zestiende keer vindt op en rondom de kades het maritieme evenement de Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis plaats. Al vanaf de start in 1994 een maritiem gebeuren dat vele duizenden bezoekers naar de Noordwesthoek van Overijssel trekt. Eén van de vele hoogtepunten voor deze editie is de komst van de Limburgia. Een schip dat nog niet eerder in Zwartsluis was en nu een hoofdrol krijgt op de eerste dag van het Hemelvaartsweekend.

Historie
In 1994 was het op initiatief van toenmalig burgemeester van Zwartsluis, de heer Bernard Kobes, dat de Nationale Sleepbootdagen naar het waterdorp werden gehaald. Na de start in 1994 kwamen de sleepboten ook in 1995 en 1996 naar Zwartsluis. In 1994 rekenden de organisatie op honderden belangstellenden, het werden er duizenden en inmiddels zelfs tienduizenden. Maar het maakte na drie jaar ook duidelijk dat het in meerdere opzichten beter was om te kiezen voor een tweejaarlijks evenement. Toen in Vianen een partner werd gevonden, werd destijds een convenant getekend waarbij Zwartsluis in de evenjaren en Vianen in de oneven jaren het evenement organiseert. 

De Nationale Sleepbootdagen zijn met maar liefst zestien (succesvolle) edities volledig verankerd met Zwartsluis. Voor veel inwoners en oud-inwoners is het een reüniemoment geworden en de vele sleepboot- en opduwerbezitters die naar Zwartsluis varen, voelen zich er thuis. De bestuursleden van de Vereniging De MotorSleepboot zorgen daarbij elke editie ervoor dat alles wat direct met ‘hun’ sleepboten en opduwers te maken heeft, wordt geregeld. Bezoekers, inwoners en deelnemers zijn van donderdag 9 mei tot en met zaterdag 11 mei 2024 meer dan welkom!

Alle informatie over de diverse activiteiten rondom de historische boten en optredende artiesten in en om het dorp vind je op: www.sleepbootdagen.com

2024-03-28 10:58:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.