advertentie

‘Zonder dit plan heeft ons museum geen toekomst’

Tapijtmuseum presenteert ambitieuze en noodzakelijke toekomstplannen

Tapijtmuseum presenteert ambitieuze en noodzakelijke toekomstplannen© Tapijtmuseum

Het Tapijtmuseum wil de komende jaren fors investeren in het gebouw en in de opzet van het museum. Vrijdagmiddag presenteerde het bestuur de toekomstplannen aan de ge-meenteraad en de vrijwilligers. De boodschap van waarnemend voorzitter Reinier van de Pol is helder: “Als het sein op groen gaat, hebben we straks een fantastisch museum. Lukt dat niet, dan is het over drie jaar einde verhaal.”

Het museum in de oude kokosfabriek moet om twee redenen investeren, zegt het bestuur. Allereerst voldoet het pand niet meer aan de eisen van de tijd. “We moeten een enorme verduurzamingsslag maken. Anders zijn de energiekosten niet meer op te brengen. Verder moeten we het gebouw mo-derniseren en de lift en de verwarmingsinstallatie vernieuwen”, zegt penningmeester Jan Bakker. De Genemuider architect Sander Brouwer heeft voor die modernisering een plan opgesteld.

Nieuwe opzet museum
Minstens zo belangrijk is een nieuwe opzet van het museum. De gemiddelde leeftijd van de vrijwil-ligers is hoog, waardoor binnen enkele jaren veel praktijkkennis verloren gaat. Terwijl de demonstra-ties en de verhalen van de vrijwilligers het museum tot dusver zo aantrekkelijk maken. “We hebben nu nog de kans om te vernieuwen en aantrekkelijk te blijven in de toekomst. Doen we het niet, dan moet het museum over enkele jaren sluiten. Zo eenvoudig is het”, benadrukt Van de Pol.

Moderne presentatiemiddelen
Daarom nam het bestuur het Haarlemse bureau XPEX in de hand. Dat is gespecialiseerd in de in-richting en vormgeving van musea. Elvire Jansen van XPEX liet vrijdag zien hoe het Tapijtmuseum met moderne presentatiemiddelen aantrekkelijk kan zijn voor een brede doelgroep. Van scholieren tot dagjestoeristen en ouderen. ‘Beleving’ is het toverwoord. Volgens XPEX moet de ontvangstruimte (die nu boven is) naar beneden verhuizen en gecombineerd met een horeca- en winkeldeel. Dit kan ook een ruimte zijn waarvan het bedrijfsleven gebruik kan maken.

Werkplaats en machinehal
De machinehal blijft beneden en wordt straks voorzien van licht- en geluidseffecten. Op de eerste verdieping is ruimte voor de vaste en tijdelijke expositie. Verder moet op de tweede verdieping een werkplaats komen waar bezoekers zelf met de materialen uit het museum aan de slag gaan. XPEX verwacht dat het huidige bezoekersaantal van vierduizend per jaar in 2030 kan verviervoudigen. Ook inkomsten uit verhuur, horeca en verkoop kunnen flink stijgen. Daarvoor moet het museum, nu al-leen op afspraak en op dinsdagmiddag, wel vaker open. Een betaalde museummedewerker lijkt daar-voor nodig.

Boost aan economie
Volgens XPEX kan het plan ook een boost geven aan de culturele economie in Zwartewaterland. Zeker als er meer wordt samengewerkt met andere musea binnen en buiten de gemeente. Gesprekken daarover lopen al, zegt Van de Pol. Bijvoorbeeld met het Historisch Centrum Genemuiden dat don-derdag ook haar toekomstplannen aan de gemeenteraad presenteerde. “Deze regio heeft behoefte aan meer ‘uitjes’, zo blijkt uit onderzoeken. Ook daarom willen we nauw samenwerken met musea uit Staphorst, Steenwijkerland en onze eigen gemeente”, aldus Van de Pol, die ook benoemt dat het mu-seum nadrukkelijker gaat samenwerken met het onderwijs en het bedrijfsleven.

Kosten
De totale plannen van het Tapijtmuseum gaan rond de 1,6 miljoen euro kosten. Met eigen middelen en vooral door sponsoring ligt ongeveer de helft op tafel. “De medewerking van het bedrijfsleven in Genemuiden is onvoorstelbaar. Ons museum kan op veel steun regelen. De komende tijd richten we ons op subsidiemogelijkheden en we hopen op een bijdrage van de gemeente”, zegt Van de Pol. Het College van B en W maakt voor dat laatste een voorstel, waarna de gemeenteraad uiteindelijk moet beslissen.

750 jaar Genemuiden
Uiteindelijk hoopt het bestuur dat in de loop van 2025, het jaar van 750 jaar Genemuiden, een muse-um open gaat dat weer is berekend op de toekomst. En vooral een museum dat het unieke industie-verhaal van Genemuiden door kan vertellen aan volgende generaties. Van de Pol wijst erop dat het huidige gebouw een van de weinig overblijfselen uit de geschiedenis van de tapijtindustrie is. Binnen-kort nodigt het Tapijtmuseum buurtbewoners en andere belanghebbenden uit voor een informatie-bijeenkomst over de plannen.

2024-04-15 07:38:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.