advertentie

Nieuwe expositie ‘De wereld van de BIJ’

Thijs Corporaal uit Zwartsluis, decennialang imker!

Thijs Corporaal uit Zwartsluis, decennialang imker!© De Sluuspoort | Anja Bos

Zelf is hij nog steeds gefascineerd door de nijvere bij die naar korf of kast terugkeert met stuifmeel. Vanaf het moment dat hij met het imkervirus in aanraking kwam was de besmetting volledig. Thijs Corporaal uit Zwartsluis is nu al decennia lang imker. Over dat ‘virus’ en alles wat er BIJ komt kijken is nu een boeiende tentoonstelling ingericht op de tweede etage van Sluuspoort in Zwartsluis.

Op de tentoonstelling ‘De wereld van de BIJ – heel BIJzonder’ laat Corporaal allerlei aspecten van zijn hobby zien. Verschillende soorten korven, manden en kasten zijn onderdeel van het geheel. Met name bij de manden en korven is een grote verscheidenheid te zien. Zo is er een authentieke korf te zien, gemaakt van roggestro en buntgras. Ook BIJzonder is de zwanehalskorf, terwijl de Uddeler korven opvallen omdat ze niet rond maar vierkant zijn. De Sluziger imker heeft zich bovendien zelf het ambacht van korven vlechten eigen gemaakt, dus ook van eigen hand zijn er korven en manden te zien.

Jeugdhoek
Vanzelfsprekend komen alle attributen aan de orde die nodig zijn om als imker te kunnen werken. In die presentatie is er natuurlijk een rol weggelegd voor het imkerpak. Maar ook korfdoeken en zwermzakken worden tentoongesteld met daarbij een uitleg van hoe daar mee wordt gewerkt. In de presentatie ontbreekt ook de honingslinger niet. Met dit apparaat begint het proces van honing klaarmaken voor consumptie. Verder zijn er meerdere (educatieve) video’s te zien. Voor de jeugd is zelfs een speciale infohoek ingericht waar ze op verschillende manieren kennis kunnen maken met alle aspecten van de bij. Hier staan onder andere microscopen opgesteld om tot in detail op onderzoek uit te gaan.

Ruim 30 jaar geleden begon de geboren en getogen inwoner van Zwartsluis met deze hobby. Daartoe aangespoord door zijn plaatsgenoten Piet Kleingeld en Henri Klomp. In ons land beoefent zo’n vijf procent van de imkers het imkeren als hobby, voor slechts vijf procent is het hun beroep. Corporaal hoort bij de eerstgenoemde groep. In de loop der jaren heeft hij veel ervaring opgedaan.

Producten
De enthousiaste imker is in Zwartsluis en omgeving een bekende verschijning. Op menig markt en bij tal van activiteiten is Thijs van de partij met zijn ponykar, waarop hij vele verschillende soorten honing aanbiedt. Vrijwel allemaal afkomstig van zijn eigen bijen. Of van bijen die hij aan collega-imkers heeft overgedaan en die vanuit andere delen van ons land ook voor andere honingsoorten zorgen. Daarnaast biedt Corporaal andere producten aan die direct afkomstig zijn van de bijen. Het meest bekende voorbeeld daarvan is de bijenwas.

Schilderijen
Aan de wanden in de expositieruimte zijn schilderijen van Ala Khonikava en Frederik Weijs te bewonderen. Ook in die schilderijen is een hoofdrol weggelegd voor de natuur. Met name voor de vele bloemen die voor de bij de basis vormen om stuifmeel te verzamelen, waarna het proces van honing maken in de korven en kasten kan beginnen.

‘De wereld van de BIJ – heel BIJzonder’ is te bezoeken tot en met 14 september. Sluuspoort is geopend op maandagmiddag en van dinsdag toto en met zaterdag. Voor meer informatie: www.beleefzwartsluis.nl

2024-06-18 12:57:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.