advertentie

Hasseltse Marja Montanje: Herstelplan maakt de weg vrij voor een nieuwe start!

'Van Stolkspark teruggegeven aan bevolking van Hasselt'

'Van Stolkspark teruggegeven aan bevolking van Hasselt'© DKN | RDV

De Historische Vereniging Hasselt organiseerde vrijdagmiddag 5 april 2024 een rondleiding door het Van Stolkspark in Hasselt. Voorafgaand aan de rondleiding nam wethouder Harrie Rietman het woord en ontving daarbij een 'nieuw' informatieboekje over de geschiedenis van het bijzondere park. "Het park maakte destijds een desolate indruk. Oud, afgetakeld en alles verwilderd", aldus Rietman. De Hasseltse Marja Montanje (met in haar kielzog Ruthger Bergman, red.) pakte in 2017 de bal op. Het park ging in samenspraak met de gemeente in revisie. "Als wethouder ben ik daar trots op. Met mensen uit de buurt. Samen de schouders eronder zetten: Een herstelplan die past bij Leefbaar Zwartewaterland 1.0. Het is nu, één van onze toplocaties in Zwartewaterland." Er volgt een applaus in de stromende regen.

Marja Montanje, initiatiefnemer van het eerste uur nam in zo'n 30 minuten de belangstellenden door het Van Stolkspark. Ze vertelde allerlei anekdotes en wetenswaardigheden van tientallen jaren geleden tot ongeveer nu. Tijdens de (natte) rondleiding was er ruimschoots aandacht voor de unieke samenstelling aan bomen en planten in het Van Stolkspark, dat begin 1900 was aangelegd als een Engelse landschapstuin. Zo staat in het park de magnolia, die behoort tot de oudste van Nederland. Het park kent nog veel meer opvallende bomen, zoals de bruine hazelaar. Na afloop van de rondleiding konden de belangstellenden onder het genot van een hapje en drankje van Kontento.eu napraten.

Een reis door de tijd
De rijke historie van het Van Stolkspark komt terug in het boekje 'Het Van Stolkspark, een reis door de tijd'. Het boekje is op initiatief van een werkgroep bestaande uit medewerkers van TIP Hasselt, Historische Vereniging Hasselt, MOOI graphic studio en de gemeente Zwartewaterland. Het boekje gratis is verkrijgbaar op het gemeentehuis en bij de bekende toeristische locaties in Hasselt. Onder meer de renovatie van het park, muziekkoepel, bijzondere grafstenen en de 'zogenaamde reuzenvoeten in de lucht' komen in het boekje aan bod.

 

2024-04-05 16:10:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.